Akaryakıtta tavan fiyata veryansın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2009 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EPDK'nın akaryakıt fiyatlarını düşürmek amacıyla uygulamaya koyduğu tavan fiyat uygulaması sonrası gelen zamlara tüketici derneklerinden sert tepki geldi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu'ndan (TÜDEF) yapılan açıklamada, ''Akaryakıtta tavan fiyat düzenlemesinin asıl amacının zamları tüketicilere kanıksatmak olduğu bir kez daha anlaşıldı'' denildi.

Açıklamada, akaryakıtta tavan fiyat uygulaması çerçevesinde en son benzine 5, motorine ise 4 kuruş daha zam yapıldığı hatırlatılarak, düzenleme başladığından itibaren bugüne dek geçen sürede benzine 39, motorine ise 27 kuruş zam geldiği belirtildi.

EPDK'nın bu uygulamaya fiyatları düşürmek için başladığını açıkladığı hatırlatılan açıklamada, ''Geçen 1.5 aylık sürede bu düzenlemenin asıl amacını zamları tüketicilere kanıksatmak olduğu bir kez daha anlaşıldı'' denildi.

Açıklamada, akaryakıt bayileriyle EPDK arasında varolan ve mahkemeye düşen olayın gerçek anlamda bir kayıkçı döğüşü olduğu da ifade edilerek, bayilerin ağlaması ise ''timsah gözyaşları'' olarak nitelendirildi.

Akaryakıta asıl vurgunu hükümetin yaptığı savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bir hükümet politikası olmaktan çıkıp devlet politikası olan akaryakıt soygununun temeli yüksek tüketim vergisidir. Bugün 95 oktan benzinin rafine çıkış litre fiyatı sadece 1 kuruş olsa, nakliye 1 kuruş, dağıtıcı ve bayi karları da 1'er kuruş olsa dahi bir litre benzin tüketiciye 2 lira 19 kuruşa satılacaktır. Çünkü 1 litre 95 oktandaki sabit vergi 2 lira 15 kuruştur. Bunu hiç kimse 'serbest piyasa, liberal ekonomi' diye savunamaz. Bu, devlet tarafından zorunlu vergi yoluyla yapılan bir soygundur. Bu kadar yüksek vergi aynı zamanda akaryakıt kaçakçılığını ve kayıtdışılığı direkt teşvik etmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber