Genelkurmay'dan milat niteliğinde emir

Haber Giriş : 10 Ocak 2005 02:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Komutan, paşaların yargılandığı davaların startını şu emirle verdi: TİTRE VE KENDİNE GEL

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, 25 Şubat'ta, 18 sayfalık bir prensip emri yayınladı. Can alıcı maddesinde şöyle dedi: "Harcadığınız her kuruş, milletin boğazından kesip bize erdiği paradır. Harcarken titre ve kendine gel!" ASKERİ savcılar hemen harekete geçti. Tüm personelin mal varlığını mercek altına aldı. Emekli paşalar İlhami Erdil ve Tuncer Kılınç'ın adlarının karıştığı rüşvet ve yolsuzluk davaları, bu incelemelerin sonucu olarak gündeme geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün talimatı ile TSK'da başlatılan temizlik harekâtı, hızla devam ediyor. Askerî savcılar, askerî personeline "Nereden buldun, nasıl aldın?" sorularını yöneltiyor. 2 evi ya da 2 arabası olanlara dahi "Nereden buldun?" sorusu yöneltilerek, kaynağın açıklanması isteniyor. Mallarının kaynağını açıklayamayan subay ve astsubaylar hakkında soruşturma açılıyor. Oramiral İlhami Erdil ve MGK eski Genel Sekreteri Tuncer Kılınç'ın isimlerinin rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelmesi ile yeni bir boyut kazanan temizlik harekâtı, Orgeneral Özkök'ün 18 sayfalık 'prensip emri' ile başlatıldı.

MİLAT NİTELİĞİNDE EMİR

Orgeneral Özkök, " TSK'nın gelecekteki faaliyetlerine ışık tutacak vizyonum ve mensuplarımızın tatbik etmesini istediğim esaslar" sözleri ile personelin uyması gereken kuralları şu şekilde sıraladı:

"TSK hukuk kurumudur. Personelin hukukuna riayet edilmeli, her durumda kendisini savunma hakkı verilmeli. Devlet parasıyla alınacak hediyeler asgariye indirilecek ve kimin, hangi değerde hediye verebileceği ve alabileceği bir talimata bağlanacak. Doğu'ya gidildikçe hediyeler büyür ve pahalılaşır, Batı'ya gidildikçe küçülür ve ucuzlar. Amacını aşan hediye asla verilemez, alınamaz. Alanı da, vereni de utandırmayacak en güzel hediye kitaptır.

EŞLERE DİKKAT

General/amiral, subay ve astsubay eşlerinin, bir kısım askeri hizmetlerin ifasında eşlerini desteklemekle yükümlü olduğu unutulmayacaktır. Ancak, bayanların askeri hizmetlere ilişkin işlere karışmalarına asla müsaade edilmeyecektir. Ülkemizde asgari ücret 303 milyon, açlık sınırı 451 milyon, yoksulluk sınırı 1 milyar 372 milyon lira. Harcadığımız her kuruş, milletin boğazından kesip bize verdiği paradır. Milletin parasını harcarken titre ve kendine gel!

Generaller/amiraller, müstakil birlik komutanları ve satın almayla ilgili subay ve astsubaylar, kabul ettikleri, ziyaret ettikleri ve telefonla konuştukları sivil kişilerin resmi kaydını tutturmalıdır.

Gizlilik dereceli ve tek kaynak alımları hariç, yapılacak diğer ihalelerde açıklık ve şeffaflık sağlayacak tedbirler alınacaktır. Bu kapsamda ihale ilan ve sonuçlarının internet ortamında yayımlanması ve bu konuda kamuoyunun bilgi sahibi olması sağlanacaktır.

KORUMAYA SINIR

Yeni bina yapılınca eskisi elden çıkarılacak. Yeni binalar, duvar ve oda sayısı az, sivil ofis tip karargâh binaları şeklinde dizayn edilecek. Genelkurmay Başkanlığı onayı olmaksızın sosyal tesis yapılmayacak. Ödeneği olmayan mal ve hizmet alımları için ihaleye çıkılmayacak, ödenek üstü harcama yapılmayacaktır. Kolaylıkla ve daha ucuza temin edilecek malzemeler ve ürünler piyasadan alınacak, temin edilemeyenler ise fabrikalarda üretilecektir. Emekli komutanlara verilecek hizmette standartlık sağlanmalı.

Basına haber sızdırma, yalan haber yayımlanması gibi konular üzerinde özellikle durulmalıdır. Bunları ihlal edenler mutlaka cezalandırılmalıdır. Kimse, inanılır bir tehdit olmaksızın gereksiz yere koruma altına alınamaz. Bazı avantajlardan yararlansın diye, kimseye koruma statüsü verilemez. Aile bireylerinin korunması istisnai durumlara münhasırdır. Evvelce verilmiş aile bireylerini koruma kararları derhal yeniden değerlendirilecektir."

D.B. Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber