İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İnternet sektöründe önde gelen 6 firmanın oluşturduğu TR-1 ile İstanbulda internet hızı 9 kat arttı

Haber Giriş : 28 Haziran 2003 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternet sektöründe önde gelen 6 firmanın oluşturduğu TR-1 ile İstanbulda internet hızı 9 kat arttı

Yüksek kapasitede trafik çeken Türkiye Internet pazarının önemli oyuncularını bir araya getiren TR-1 öncelikle İstanbul'da faaliyete geçecek. TR-1 sayesinde, üyeler birbirlerinin network'lerindeki site ve servislere doğrudan ve hızlı erişim sağlayabilecekler. Diğer ISS'ler de TR-1'e katılmaları durumunda aynı avantajlardan yararlanabilecekler. Öte yandan Türk Telekom'un gelecekte iletişim ağına katılması durumunda TTNet kullanıcıları da içeriğe daha hızlı ulaşabilecekler.

TR-1, Türkiye içi Internet trafiğinde TTNet'e bağımlılığını önleyecek alternatif değişim noktası (peering point) olarak faaliyete geçiyor. Internet'in birden çok bağlantıyı akıllı kullanan bir omurga olması nedeniyle, yeni alternatiflerin ortaya çıkması kesinti, yavaşlık, çökme gibi durumların önüne geçilmesini sağlayacak. Dolayısıyla TR-1 sayesinde Türkiye daha ekonomik ve yedekli bir Internet omurga yapısına kavuşacak.

34 Mbps'lik hatlardan oluşan, belirli bir coğrafi bölgedeki en üst düzey network omurgası TR-1 sayesinde, üye kuruluşların yurt içi bağlantı hızları ve performansı artıyor. Ayrıca, diğer Internet bağlantılarının da (uydu ve TTNET) üye ISS'lere yönlenmiş trafikten arınarak kullanımlarının azaltılması mümkün hale geliyor.

TR-1' a ait üye kuruluşlar ve Otonom Sistem (ASN) numaraları;
· BNET ASN: 15924
· DoğanOnline ASN: 12978
· Koç.net ASN: 8386
· Sabancı Telekomünikayon ASN: 8705
· SBS ASN: 12981
· Superonline ASN: 6822

TR-1 İLETİŞİM AĞININ AVANTAJLARI

Yurtiçi Internet trafik yükünün paylaşımına çözüm bulmak üzere bir araya gelen Türkiye Internet pazarının önemli oyuncularına, TR-1 ağı önemli avantajlar sağlamaktadır.

Birden fazla (multiple) 34 Mbps'lik hatlardan oluşan, belirli bir coğrafi bölgedeki en üst düzey network omurgası TR-1 sayesinde üye kuruluşların yurt içi bağlantı hızları ve performansı artmaktadır.

Üye ISS'ler kendi Otonom Sistem Numaralarının (ASN) yanı sıra müşterilerine ait ASN'leri de TR-1 omurgası üzerinde ilan edebilmektedirler. Böylelikle yurt içindeki mevcut IP adreslerinin birçoğuna TR-1 omurgası üzerinden hızlı bir şekilde erişilmesi mümkün olmaktadır.

Yurt içi trafiğin TR-1 tarafına kaydırılması, üye ISS'ler in diğer Internet çıkışlarındaki trafik yükünün azalmasını sağlayarak nispeten maliyeti yüksek internet çıkışlarının daha efektif olarak kullanılmasına olanak sağlayacaktır ..

TR-1 omurgasını oluşturan yüksek kapasiteli hatlar herhangi bir arıza durumunun kullanıcılara yansıtılmasını önlemek amacı ile yapılandırılmıştır. Bu sayede her üye ISS' in yurtiçi trafiği için servis sürekliliği en yüksek düzeye çıkarılabilmektedir.

TR-1 İLETİŞİM AĞININ TOPOLOJİSİ

TR-1 yapısında yer alan altı üyeden her biri bu yapıya diğer üye ISS'ler gibi 3 adet 34 Mbit kiralık hat ile bağlanmaktadır. Toplam 9 adet 34 Mbps'lik hatla TR-1'in toplam trafik kapasitesi 306 Mbps'tir.
turk.internet.com


Cezayir depreminden sonra yaşanan 1 aylık internet kesintisinden ilk dersi özel sektör çıkardı. Türkiye'nin internet ve telekomünikasyon sektöründeki dördü ?İnternet Servis Sağlayıcısı' (ISS) 6 büyük şirket yurtiçi internet trafiğini rahatlatmak üzere işbirliği yaparak TR?1 adıyla ortak bir internet ağı (internet omurgası) kurdu.

Bugüne kadar Türk Telekom AŞ'nin (TT) tekelinde TTNet üzerinden sunduğu internet trafiğine alternatif bir internet erişim ağı oluşturan 6 firmanın yöneticileri ?İnternette Güç Birliği' girişimini dün Ritz Carlton Otel'de yaptıkları bir toplantıyla açıkladı.

Türkiye'de internet, yüzde 80'ini TTnet'in kiraladığı ve Cezayir depreminde kopan denizaltı fiberoptik kablosu (SMW3) üzerinden taşınıyordu. Türkiye internet pazarının önemli oyuncularını bir araya getiren TR?1, TTNet dışında daha ekonomik ve yedekli bir internet omurgasına kavuşacak. Öncelikle İstanbul'da faal hale gelen TR?1 sayesinde 6 firmanın da kullanıcıları 9 kat daha hızlı yurtiçi internet erişimine kavuştu. Bu hız önümüzdeki günlerde Türkiye'nin diğer illerinde de artacak. Yeni omurga sayesinde internette kesinti, yavaşlık, çökme gibi sorunlar da sona erecek.

BNet, DoğanOnline, Koç.net, Sabancı Telekomünikasyon, Siemens ve SuperOnline temsilcileri, internet bağlantılarında yaşanan alternatifsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla TR?1 internet omurgasını oluşturduklarını söyledi.

TR?1 ile özel sektörün Türkiye'de rekabetle birlikte işbirliği yapabilme becerisini sergilediğine dikkat çeken SuperOnline Genel Müdürü Savaş Ünsal, ?Türkiye 70 senedir bir Türk Telekom tekeli yaşıyor. Güç birliği adımımız TTNet'e alternatif olarak kurumsal ve bireysel kullanıcıların internet erişimini daha hızlı hale getirmek için atılmıştır.? diye konuştu.

Siemens Business İş Geliştirme Müdürü Münir Kundakçı ise TR?1'in halen 20 milyona yakın genç nüfusu olmasına karşın 2 milyonu geçmeyen internet kullanıcısı sayısında patlama yaşanacağına, hizmette kalite ve fiyatların düşmesini de beraberinde getireceğine dikkat çekti.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber