Ya emekli maaşını seç, ya işini

Haber Giriş : 10 Ocak 2005 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kesiminde sıkıyönetim uygulaması başlıyor. Emekli olup kamuda maaş almaya devam edenler tercihini yapacak. Uzmanların bu noktada bazı uyarıları bulunuyor.

Gün geldi: Ya emekli maaşını seç ya da işi. Kamuda çalışan emekliler bu hafta "Emekli maaşımı kesin" demezse işlerini kaybedecek.

Mali Bütçe Kanunu hükmüne göre kamuda çifte maaş uygulaması sona eriyor. Emekli olup kamuda çalışmaya devam edenler iki maaştan birini tercih edecek.

DİLEKÇE ZAMANI

Bunun için de bu hafta seçimlerini yaptıklarını gösteren bir dilekçeyle başvurmaları gerekiyor. Uygulama daha önce sadece Emekli Sandığı emeklileri için geçerliydi.

Devlette çift maaşa son

Kamuda çalışan emeklilerin çalıştıkları kurumdan aldıkları maaşla emekli aylıkları arasında tercih yapmaları zamanı geldi. Bu durumdakilerin ocak ayı maaşlarının düzenlenebilmesi için haftaya karar vermeleri gerekiyor.

Kamuda çalışan emeklilerin çalıştıkları kurumdan aldıkları maaşlarıyla emekli aylıkları arasında tercih yapmalarını öngören düzenleme için geri sayım başladı. Bütçe kanunda eklenen bir hükümle emeklilerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmalarına sınır getirildi. Buna göre, ya çalıştıkları kurumdaki maaşı ya da emekli aylıklarını tercih edecekler.

2005 yılı Mali Bütçe Kanunu'yla birlikte yasalaşan düzenlemeye göre Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'dan emekli olanların kamu kuruluşlarında, belediyelerde, özerk kuruluşlarda, üst kurullarda, KİT'lerde çalışanların, 1 Ocak tarihinden itibaren emekli aylıklarından vazgeçmeleri gerekiyor. Yasa emekli olup devlet üniversitelerinde çalışanları, kamu kurumlarında işçi olarak görev yapanları da kapsıyor.

6.4 MİLYON EMEKLİ BULUNUYOR

Ocak ayındaki maaşların düzenlenmesi için bu hafta kamu kurumlarda çalışan emeklilerin tercih yapması gerekiyor. Çalışanlar emekli maaşlarından vazgeçmeleri durumunda bir dilekçeyle bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumuna başvuracaklar. Aksi halde emeklilerin çalıştıkları kamu kurumuyla ilişiklerinin kesilmesi gerekiyor.

Kamuda çalışan ve daha önceden emekli olmuş işçilerin emekli aylıkları, maaşlarından daha düşük olacağı için bu aylıklarından vazgeçmeleri, kamuda düşük maaşla çalıştırılanların ise emekli aylıklarını tercih etmeleri bekleniyor. Düzenlemenin mimarları 'emekli olmuşların kamuda istihdamının sınırlandırılması' ve 'çalışana bir de emekli aylığı ödemesinin engellenmesi'nin temel alındığını belirtiyorlar. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'dan emekli aylığı alan toplam 6.4 milyon emekli bulunuyor. Bunların 3.2 milyonu çalışma hayatı dışında, kalanlar ise özel sektör ya da kamuda çalışmayı sürdürüyorlar.

Banu AKTAŞ/SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber