İşte en gelişmiş ve en geri kalmış illerimiz

Haber Giriş : 10 Ocak 2005 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

''Türkiye Sorunlarına Çözüm Konferansı''nda elde edilen verilere göre, en gelişmiş il; İzmir

''Türkiye Sorunlarına Çözüm Konferansı''nda elde edilen verilere göre, en gelişmiş il; İzmir.

İzmir'i, sırasıyla Ankara, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Çanakkale, Denizli, Isparta ve Muğla izliyor. ''Nüfus, yüzölçümü, okur-yazar oranı, kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, kentleşme oranı, yükseköğretimdeki öğrenci sayısı, doktor başına hasta sayısı, işsizlerin oranı'' gibi kıstaslar baz alınarak hazırlanan veriler ışığındaen geri kalmış il ise Hakkari. Bu listenin son 5'inde de Ağrı, Iğdır, Bingöl, Muş bulunuyor.

Okuma-yazma oranına bakıldığındaysa en üst sırada İstanbul bulunuyor. Ankara ikinci, Tekirdağ üçüncü sırada yer alıyor. Şırnak ise listenin sonuna yerleşiyor.

Kentleşme oranına göre de İstanbul birinci, Ankara ikinci, İzmir üçüncü sırada yer alıyor. En az kentleşme oranına sahip il Bartın.

Suç oranı en yüksek il olarak belirlenen Gaziantep'i de Antalya, İstanbul, Ankara izliyor. Bu listenin sonunda Erzincan yer alıyor.

5.'si düzenlenen ''Türkiye Sorunlarına Çözüm Konferansı'', 81 ilin valileri, belediye başkanları, rektörleri, sanayi-ticaret odaları başkanları ile uzman kişi ve kuruluşların katılımıyla 2 yılda tamamlandı.

Konferans, ülke sorunlarına ilişkin de ''Kalkınma çabalarında insan odaklı, çevre, yoksulluğun azaltılması, adalet, fırsat eşitliği, eğitim kalitesi, Ar-Ge, sağlık, çağdaş sosyal güvenlik alanlarına öncelik verilmesi, yenilenebilir biyokütlenin enerji amaçlı kullanımına önem verilmesi, yatırımcının önündeki bürokratik engeller kaldırılması'' gibi çözüm önerileri getirdi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber