İstediği fakülteye yerleşemeyen adaylara, yurt dışı kapısı hâlâ açık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2009 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme Sınavı'nda istediği puanı elde edemeyen ya da dilediği fakülteye yerleşme imkanı bulamayan üniversite adaylarına, yurt dışındaki bazı ülkelerde de üniversite eğitimi imkanı bulunuyor.

Almanya, Ukrayna, Avusturya, Bulgaristan, Azerbaycan ve Rusya başta olmak üzere, bazı ülkelerde Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından da denkliği tanınan üniversitelerde, Türkiye'deki vakıf üniversiteleriyle aynı, hatta daha ucuz ücretler ödeyerek, yüksek öğrenim yapılabiliyor. Avusturya'daki üniversiteler her iki ülke arasındaki eğitimle ilgili anlaşmalar gereği Türk öğrencilerden, kendi yurttaşlarıyla aynı miktarda yüksek öğrenim harcı alıyor.

Bulgaristan'daki üniversiteler Türkiye'deki herhangi bir liseden mezun olan öğrencileri ders notlarının ortalamalarını dikkate alarak kabul ediyor. Bu üniversitelere kayıt yaptırabilmek için öğrencinin ÖSS'ye girmesi de gerekmiyor. Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği gibi fakültelere kabul edilebilmek için için öğrencilerin matematik ve fen bilimi derslerinin not ortalamasının en az 3 olması şartı aranıyor.

Bulgaristan'daki bazı üniversitelerin Antalya temsilciliğini yapan Kazım Akkan, lise mezunu her öğrencinin Bulgaristan'da sınavsız üniversite öğrenimine başlayabileceğini bildirdi. Akkan, ÖSS'ye girmeyen lise mezunlarının Bulgaristan'da tıp fakültesinden eczacılığa, diş hekimliğinden veterinerliğe, mimarlıktan elektrik-elektronik mühendisliğine, nükleer kimyadan spor akademisine kadar bir çok fakülteye kayıt yaptırabildiklerini söyledi. Bulgaristan'daki üniversitelerde Bulgarca'nın yanı sıra, Rusça ve İngilizce eğitim verildiğini kaydeden Akkan, Bulgaristan'daki eğitim ücretlerinin Türkiye'den daha ucuz olduğunu öne sürdü.

Kazım Akkan, Plovdiv Üniversitesinde İngilizce tıp eğitimi ücretinin 6 bin 500, Bulgarca diş fakültesinin 5 bin 900, Bulgarca tıp eğitiminin 5 bin Avro olduğunu kaydetti.

Bulgaristan'da ev kiralarının aylık ortalama 200-300 Avro arasında olduğunu, bir öğrencinin ayda ortalama 150 ile 250 Avro ile geçinebildiğine işaret eden Akkan, Plovdiv'e İstanbul'dan düzenli otobüs seferleri bulunduğunu belirtti.

Almanya ve Avusturya'daki çeşitli üniversitelere öğrenci gönderen bir şirketin yöneticisi olan Ayşe Atalay da, Türk öğrencilerin Avusturya'daki üniversitelerde harç bedeli ödeyerek öğrenim görebildiklerini açıkladı. Ayşe Atalay, dünyada kabul görmüş eğitim sistemine sahip Avusturya üniversitelerinin kalitesi, akademik ortamı ve uygun fiyatlarıyla öğrencilere çok cazip eğitim imkanları sunduğunu vurguladı.

Avrupa'daki pek çok üniversiteye uygun fiyatlarla öğrenci gönderdiklerini belirten Atalay, Türk öğrencilerin, Almanya, İngiltere, Avusturya ve diğer tüm Batı Avrupa ülkelerinde eğitim alma hakkına sahip olduklarına değindi. Avusturya ile Türkiye arasındaki anlaşma gereğince Türkiye'de eğitim hakkı bulunan her öğrencinin, Avusturya üniversitelerinde okuyabildiğini altını çizen Atalay, şu bilgileri verdi:

"Ancak öğrencinin Türkiye'deki özel ya da devlet üniversitelerinden herhangi birini kazanmış olmaları gerekmektedir. Almanya'da eğitimin harçsız olması Türk öğrencileri için büyük bir avantaj sağlıyor. Başvuru için öğrencilerin ÖSS barajını geçmeleri yeterli. Avusturya'ya nazaran Almanya'da yaşam giderlerinin daha ucuz olması ve öğrenciler için iş imkanlarının bulunmas ı Almanya'daki üniversiteleri cazip kılıyor.

Ukrayna'daki Odessa üniversitesine kaydolan öğrenciler bir yıllık Rusça hazırlık sınıfının ardından bölüm seçerek eğitimlerine İngilizce ya da Rusça olarak devam edebiliyor. Odessa'daki üniversitelerde eğitim alabilmek için ÖSS'ye girme şartı aranmıyor."

Atalay, Avusturya'daki üniversitelerin yıllık bin 500 Avro'yu iki taksitte ödeyebileceklerini, Almanya'da ise eğitimin ücretsiz olduğunu, ancak öğrencinin banka hesabında en az 7bin 720 Avro bulunması gerektiğini bildirdi.

Atalay, Odessa'daki üniversitelerin hazırlık sınıfı ücretinin 3 bin 980 dolar, diğer sınıflar için ücretin de 3 bin 700 ile 3 bin 926 dolar arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber