İyi kolesterolü düzenleyen 4 yiyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Ağustos 2009 15:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İyi kolesterolün yüksek olması sizi kalp ve damar hastalıklarından koruyor. Kolesterolü düşüren statin ilaçları, bazen iyi kolesterolün yükselmesinde etkili olmayabiliyor.

Yeni yapılan bir araştırmayı dikkate alan Reader's Digest dergisinde yer alan haberde, aşağıda belirtilen yiyeceklerden tüketerek iyi kolesterolünüzü yükseltebilirsiniz:

1. Bitter çikolata: Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmaya göre, bir hafta boyunca her gün 100 gram bitter çikolata yiyen katılımcıların iyi kolesterolü yüzde 9 arttı. Ancak araştırmacılar, 100 gramlık çikolatada yaklaşık 550 kalori olduğunu belirterek, günde daha az çikolata yemenin (yaklaşık 15 gram) kolesterolün yükselmesine uzun bir süreçte yardım edebileceğini söylüyorlar.

2. Somon balığı: Loma Linda Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, haftada 2 kez yaklaşık 115 gram somon balığı yiyen yetişkinlerde iyi kolesterolün yüzde 4 oranında arttığı görüldü. Araştırmacılar, sardalya, uskumru ve ringa gibi diğer yağlı balıkların da benzer faydayı göstereceğini söylüyorlar.

3. Böğürtlen: Taze olması değil, fazla olması gerekiyor. 8 hafta boyunca günde bir kase donmuş böğürtlen yemenin iyi kolesterolü yükselttiği tespit edildi.

4. Yumurta: 12 hafta boyunca her gün bütün bir yumurta yemenin sağlıklı kişilerde, iyi kolesterolü artırdığı belirtiliyor. Yumurta, iyi kolesterolü yükselten ve hayvansal ile bitkisel dokularda bulunan, yağ asidi, fosforik asit ve kolin'den oluşan bileşik olan isimli bir madde bakımından zengindir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber