Merkez Bankası faizi yine aşağı çekti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2009 19:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kısa vadeli faiz oranlarında 50 baz puanlık indirim yaptı.

Banka, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 8.25'ten yüzde 7.75'e indirirken, borç verme faiz oranını ise yüzde 10.75'ten yüzde 10.25 'e çekti.

Merkez Bankası, böylece kasım ayından bu yana hiç ara vermeden devam ettiği faiz indirimine Ağustos ayında da sürdürmüş oldu. Ekim ayında 16.75 olan faizi nisanda tek haneye indiren Merkez, son indirimle son 10 ayda yüzde 9 oranında indirim gerçekleştirmiş oldu.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK

Banka yaptığı açıklamada, "Son dönemde açıklanan veriler, iktisadi faaliyette gözlenmekte olan toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağına işaret etmektedir. Dış talep zayıf seyrini sürdürmekte, yurt içi yatırım talebi gerilemekte ve istihdam koşullarında belirgin bir iyileşme görülmemektedir. Ayrıca, yakın dönem gelişmeleri tüketim talebindeki toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizlikleri artırmıştır. Bu çerçevede, Enflasyon Raporu'nda çizilen perspektifle uyumlu biçimde, enflasyonun düşük seyrini uzun bir süre koruyacağı öngörülmektedir" dedi.

Merkez Bankası açıklamasının devamında, küresel ekonomideki sorunların belirsizliği devam ettirdiğini belirtirken para politikasının aşağı yönlü esnekliğini koruyacağını belirtti.

İNDİRİMLERE SÜRECEK SİNYALİ

Bankanın açıklaması şöyle devam etti:

"Finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürmesi, aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret etmektedir.

Kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzun bir süre koruması yönündeki görüsünü teyid etmiş,iktisadi faaliyette belirgin bir toparlanma gerçekleşmemesi halinde kısa vadede ölçülü faiz indirimlerine devam edilmesinin gerekeceği değerlendirmesinde bulunmuştur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber