İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ağız maskesi olmadan köpek gezdiren vatandaşlara ceza

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2009 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivas'ta kurt cinsi köpeğini ağız maskesi takmadan dolaştıran bir vatandaşa para cezası kesilmesi, halka açık alanlarda köpek sahiplerinin sorumluluklarını bir kez daha gündeme getirdi. Eğitimli de olsa hayvanların kalabalık içinde belirli kurallar dahilinde gezdirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ne kadar eğitimli olursa olsun bütün köpeklerin sahibinin komutlarına yüzde 100 uymadığının altını çiziyor.

Gece geç saatlerde Atatürk Caddesi'nde kurt cinsi köpeğini gezdiren Fikri Koç, önce trafik ekipleri daha sonra da asayiş polisleri tarafından sorgulanarak Feti Akyüz Karakolu'na götürüldü. Hakkında yasal işlem başlatılan Koç'a, gezdirdiği köpeğine ağız maskesi takmadığı gerekçesiyle Kabahatler Yasası'na muhalefetten 69 TL para cezası kesildi.

Bu durum önce köpek sahibi Fikri Koç'u ardından da duyanları şaşırttı. Köpeğinin çeşitli operasyonlarda kullanılmak üzere güvenlik güçleri tarafından eğitildiğini belirten Koç, hayvanları ve özellikle de köpekleri çok sevdiğini söyledi. İlk defa böyle bir ceza ile karşı karşıya kaldığını belirten Koç, köpeğini tasmasız ya da ağız maskesi olmadan gezdirdiği için ceza yiyen başka birisini de duymadığını anlattı.

Belediyelerin sokak köpeği sorununa çözüm bulamadığına işaret eden hayvansever Fikri Koç, "Cadde ve sokaklarda sayısız köpek başıboş gezerken bana, eğitimli olan köpeğimden dolayı ceza kesilmesi zoruma gitti." dedi.

Fikri Koç'un para cezası aldığını duyanlar da şaşkınlığını gizleyemedi. Vatandaşlar, tasmasız ya da ağız maskesi olmadan gezdirilen köpekler için sahiplerine para cezası verildiğini ilk defa duyduklarını ifade ettiler. Kabahatler Yasası çerçevesinde değerlendirilen bu uygulamayı destekleyenler de yok değil. Bazı vatandaşlar, köpek fobisi olan insanların haklarının korunması adına mevcut kuralların uygulanmasına devam edilmesi gerektiğini belirtti.

HALKA AÇIK YERLERDE KÖPEK GEZDİRMENİN KURALLARI

Fikri Koç'a kesilen para cezası, halka açık alanlarda köpek gezdirenlerin sorumluluklarını bir kez daha gündeme getirdi. Köpek eğitmeni uzmanlar, öncelikle köpeğin halka açık yerlerdeki davranışlarının kontrol altına alınmasını öneriyor. Köpek gezdirmenin de bazı kuralları olduğunu vurgulayan uzmanlar, o kuralları şu şeklide sıralıyor:

"Hiç bir köpek ne kadar iyi eğitilimiş olursa olsun güvenli olmayan yerlerde tasması açılarak dolaştırılmamalıdır. Toplum içinde köpek fobisi olanların bulunabileceğini veya köpek sevmeyenlerin olacağını bilmek zorundasınız. Köpekleri gezdirirken mutlaka tasma kayışı kullanılmalı. Halka açık alanlarda asla tasma kayışını çıkarmayın ve ağzına koruyucu maske takınız. Özellikle çevrede bisikletliler, koşucular, piknik yapanlar varsa bunu mutlaka uygulayın. Dostça bile olsa köpeğinizin insanların üzerine atlamasına izin vermeyin. Sıçramak yerine oturarak selamlamayı öğretmeniz gerekir. Köpeğinizin başkalarının bahçelerine, ağaçlara, bitkilere çiş yapmasına, zarar vermesine izin vermeyin. Dışkısını yanınızda taşıyacağınız poşetle toplayıp çöpe atın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber