MEB, yönetici atama eklerini, yargı kararına uygun olarak değiştirdi

23 Ağustos tarihinde yayımlamış olduğumuz haberde, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun kararına yer vermiştik. Danıştay bu kararında, 15 Ekim 2008 tarihli MEB yönetici atama yönetmeliği eki "Ek-2 değerlendirme formunda" yer alan ve vekâlet ile geçici görevlendirmeye puan veren düzenlemeyle ilgili olarak yürürlüğü durdurma kararı vermişti. Danıştay kararı 2008 yılındaki yönetmeliğe ilişkin olmasına rağmen, MEB açılacak davaları önlemek amacıyla 138/2009 tarihli yönetmelikte bu karara uygun değişikliğe gitmiştir. Buna göre, artık yöneticilik kademelerin hangisinde olursa olsun Vekâleten/Geçici Görevlendirme Olarak Geçen süreler ile Müdür Yetkili Öğretmenlikteki geçen hizmet süreleri değerlendirilmeyecektir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ağustos 2009 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİN RESMİ HALİ

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ? 13/8/2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 2 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı
Resmî Gazete'nin Tarihi
: 13/8/2009 Sayısı: 27318

Ekler için tıklayınız.


Yönetmelik Neden Değiştirildi?

15 Ekim 2008 gün ve 27025 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin eki, Ek?2 Yönetici Değerlendirme Formu'nun bazı bölümlerinin iptali için Eğitim Sen dava açmıştı. Bakanlık bu karara uymak zorunda olmadığı halde Nimet Çubukçunun hukukçu Olması nedeniyle yeni yönetmeliğe açılacak davalar ve atama iptallerini önlemek için yönetmelik değişikliğine gidilmiştir.

Danıştay 2. Dairesi, Esas No:2008/7402 sayılı 28.01.2009 tarihli kararı ile, Değerlendirme Formundaki ?Yöneticilik Hizmetleri? Bölümündeki müdür yardımcılığı, müdür başyardımcılığı ve müdürlük görevlerinde görevlendirme olarak veya vekaleten geçen her yıl için ek puan verilmesini tümden hukuka aykırı bulmamış, sadece, ?Yönetici Değerlendirme Formunda, görevlendirme ve vekaleten yürütülen görevlere yüklenen puan değerleri ile asaleten yöneticilikte geçen sürelere yüklenen puan değerleri arasındaki farkın; vekaleten atama ve görevlendirme ile asaleten atanmanın nitelikleri arasındaki farkı yansıtmadığı, yeterli yöneticilik hizmeti puanına sahip olmayan kişileri, değerlendirmenin önüne geçirecek biçimde ve bu tür atamaları özendirecek anlamda kullanmaya elverişli kıldığı, bireyler arasında eşitsizlik yaratacak uygulamalara zemin hazırladığı görüldüğünden vekaleten ve görevlendirme biçiminde atananlar ile asaleten atananlar arasındaki puan farkının makul seviyede tutulmamış olması nedeniyle, dava konusu değerlendirme formunun ?Yöneticilik Hizmetleri' bölümünün 1., 3. ve 5. satırlarındaki müdür yardımcılığı, müdür başyardımcılığı ve müdürlük görevlerinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Yürütülen/Geçen hizmetler için belirlenen puanların hukuka uygunluğundan söz etmek mümkün değildir? ? gerekçesiyle, ?0.84, 0.96 ve 1.08? şeklindeki puanlar hakkında yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

Danıştay 2. Dairesinin bu kararının aleyhe olan kısmına yaılan itiraz sonucu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, YD.İtiraz No:2009/497 sayılı, 18.06.2009 tarihli kararı ile;

?Yönetici Değerlendirme Formunun ?Yöneticilik Hizmetleri? bölümünün 1. ,3. ve 5. satırlarındaki ?Müdür Yardımcılığı Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Yürütülen Her Yıl İçin? ?Müdür Başyardımcılığı Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Geçen Her Yıl İçin? ve ?Müdürlük Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Geçen Her Yıl İçin? ibarelerinin ve ?Hizmet? bölümündeki ??/Vekaleten/Görevlendirme olarak? ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Ek?1 de Neler Değişti?

?MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik? ekinde yer alan Ek-1 de Hizmeti bölümünde bulunan;

?4) Eğitim Kurumu Yöneticiliklerinde Vekâleten/Geçici Görevlendirme Olarak Geçen Hizmet Süresi,
5) Müdür Yetkili Öğretmenlikteki Hizmet Süresi? kısımları çıkartıldı bundan sonra Vekâleten/Geçici Görevlendirme Olarak Geçen süreler ile Müdür Yetkili Öğretmenlikteki Hizmet Süreleri değerlendirilmeyecektir.

Fakat yönetmeliğin "Yönetim kademelerinde geçmiş sayılan diğer görevler" başlıklı 25.maddesin 2. fıkrasındaki "Bu Yönetmelikteki yönetim kademelerine atamayla sınırlı olmak üzere; en az bir yıl görev yapmış olmak kaydıyla müdür yetkili öğretmen olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır." hükümleri nedeniyle yönetmeliğin "Yönetim kademeleri" başlıklı 6. maddesin (c) bendi hükümlerine göre en az bir yıl çalışmış olmak şartı ile müdür yetkili öğretmenlik C tipi eğitim kurumu müdürlüğünden sayılacaktır.

Ve yeni Ek-1 de Hizmeti bölümünde bulunan 3 nolu satırdaki "Asaleten Müdürlükte (A,B,C tipi) Geçen Hizmet Süresi" bölümüne işlenebilecektir.

Fakat Müdür yetkilik süresinin en az bir yıl olması gerekmektedir. 1 yıldan az olan süreler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Ek?2 de Neler Değişti?

1-Müdür Yardımcılığı Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekâleten Yürütülen Her Yıl İçin verilen 0,66 puan iptal edildi.

Artık Müdür Yardımcılığı Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekâleten Yürütülen sürelere puan verilmeyecek.

2-Müdür Başyardımcılığı Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekâleten Geçen Her Yıl İçin verilen 0,72 puan iptal edildi.

Artık Müdür Başyardımcılığı Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekâleten Yürütülen sürelere puan verilmeyecek.

3-Müdürlük Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekâleten Geçen Her Yıl İçin verilen 0,84 puan iptal edildi.

Artık Müdürlük Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekâleten Geçen sürelere puan verilmeyecek.

Diğer puanlama kriterlerinde hiçbir değişiklik olmamıştır.

Yeni Ek?1 ve Ek?2 lerin resim formatları için tıklayınız.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber