2009 yılı Toplu Görüşme Tutanağının Resmi Hali

4688 sayılı Kanunun 34. maddesinde tarafların anlaşması halinde bir mutabakat zaptı imzalanacağı belirtilmektedir. Ancak 2009 yılı görüşmelerinde taraflar anlaşamamıştır. Bu nedenle de "Mutabakat Tutanağı" yerine, "Toplu Görüşme Tutanağı" imzalanmıştır. Bu tutanakta, mali konularda anlaşmaya varılamadığı belirtilirken, ek-1 sayılı cetvelde yer alan 23 maddede anlaşamaya varıldığı belirtilmiştir. Ayrıca Ek-2 sayılı cetvelde yer alan maddelerle ilgili olarak çalışma yapılacağı belirtilmiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ağustos 2009 22:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu görüşmelerde terimler çok önemlidir. Terimler anlamlarını 4688 sayılı Kanundan almaktadır. Kanuna göre tarafların anlaşması halinde "mutabakat zaptı" imzalanmakta ve bu zapta uygun düzenlemelerin yapılması zorunluluk arz etmektedir. Ancak bu zorunluluğa karşın, 2008 yılı mutabakat zaptının gerekleri yerine getirilmemiştir. Memurlar.net olarak daha önce yapmış olduğumuz haberde, mutabakat zaptının gereklerini yerine getirmeyen ilgilerin suç işlediğine dikkat çekilmiştir.

Diğer taraftan, 2009 yılında "mutabakat zaptı" değil "toplu görüşme tutanağı" imzalanmıştır. İmzalanan tutanağın adının "toplu görüşme tutanağı" olması, görüşmelerin sonuçlarına ilişkin sadece bir tutanak olduğunu göstermektedir. Bir başka deyişle ortada uyulması kanunen zorunlu bir zabıt değil, prensipte anlaşmaya varılan bazı maddeler bulunmaktadır.

Toplu görüşmelerde imza altına alınan tutanağı bu çerçevede ele almak gerekmekte olup, 2008 yılının mutabakat zaptının gereklerini yerine getirmeyen bir hükümetten, 2009 yılı toplu görüşme tutanağının gereklerini yerine getireceği konusunda çok fazla ümitli olmamak gerekmektedir.

İŞTE TOPLU GÖRÜŞME TUTANAĞI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber