Polis, il emniyetindeki komiteler yoluyla eğitilecek ve denetlenecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Ağustos 2009 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOLGA ŞARDAN Ankara

Polislerin silah ve zor kullanması nedeniyle yaşanan ölüm ve yaralama olaylarında artış olduğunu belirten Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, bu durumdan İl Emniyet Müdürü'nün sorumlu olacağını vurguladı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), polislerin olaylara müdahale ederken silah ve zor kullanması nedeniyle yaşanan ölüm ve yaralama olaylarında son dönemde artış görülmesi üzerine il Emniyet müdürlerini yeniden uyardı.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, il Emniyet müdürlerine gönderdiği talimatta, polisin silah ve zor kullanmasıyla ortaya çıkan olaylarda denetim eksikliklerin görüldüğünü ve bunun il Emniyet müdürlerinin performanslarına yansıtılacağını duyurdu.

Daha önce polisin yetkilerini düzenleyen bir genelgeyi il Emniyet müdürlüklerine gönderen EGM, polislerin olaylarda karşılaşacakları durumları değerlendirmek amacıyla yeni uygulamaya geçti. İllerde bir Emniyet müdür yardımcısının başkanlığında oluşturulan komiteler, ?olaylara profesyonel müdahale taktikleri? ile ?silah ve zor kullanma yetkisi? başta olmak üzere, polisin yetkilerinin hukuki çerçevesi, ölçüsüz ve aşırı güç kullanımının önlenmesi, yakalama ve gözaltı sürecinde polisin tutum davranışları ile insan hakları konusunda denetim ve eğitim yapmakla görevlendirildi.

?Tarafıma sözlü bilgi verilecek'

Sivil vatandaşların ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan vakalardaki artış üzerine il Emniyet müdürlerine yeni bir talimat gönderen Köksal, olayların denetim ve eğitim çalışması yapılmadığını gösterdiğini vurguladı.

Olayların ?sıradan asayiş olayı? gibi değerlendirilip gerekli özen gösterilmeden merkeze bildirildiğine dikkati çeken Köksal, ?Silah ve zor kullanma sonucu meydana gelen ölüm ve yaralama olayları hakkında günün hangi saati olursa olsun il Emniyet müdürünce tarafıma sözlü olarak derhal bilgi verilecek? dedi.

Denetleme, takip ve hizmet içi eğitimlerin il emniyet müdürünün gözetim ve takibinde yapılmasını isteyen Köksal, ?Silah ve zor kullanma yetkisi sınırının aşılması sonucu meydana gelen olaylardan fail personel ile birlikte, il Emniyet müdürü idari ve disiplin yönünden bizzat sorumlu olacaktır? dedi. Talimatlara ?harfiyen uyulması? emrini veren Köksal, silah ve zor kullanma konularının polis başmüfettişlerince yerinde denetleneceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber