Trabzon Valiliği Özel Kalem Müdürünün isteği

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 02 Eylül 2009 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Selanik'te namaz istemi

Trabzon Valiliği Özel Kalem Müdürü, Sumela'da ayine katılmak isteyen Selanik Valisi'ne ?Ben de kapattığınız camide namaz kılmak istiyorum' başvurusu yaptı

TRABZON (Cumhuriyet) - Trabzon Valiliği Özel Kalem Müdürü Hasan Kanber, Selanik Valisi Panagiotis Psomiadis'a mektup yazarak 19 Mart 2010'da, Selanik'in Sultan II. Murat tarafından fethinin 580. yıldönümünde, şu anda kapalı bulunan Fetih Camisi'nde cuma namazı kılmak istedi.

Kanber, Sumela'da ayin yapmak isteyen ve engellenen Selanik Valisi Psomiadis'e yazdığı mektupta ?Program gereğince gerçekleştirilecek etkinliklerde Sumela Manastırı'nda dini ayin yapılması olmamasına rağmen fiili bir durum oluşturarak bunu gerçekleştirmek istediniz? dedi.

Kanber mektubunda Selanik'in Osmanlı dönemindeki önemine de değindi. Selanik'i ?Avrupa Kültür Başkenti, Türkiye dışındaki son Osmanlı şehri? diye niteleyen Kanber, kentin 19 Mart 1430'da Sultan II. Murat tarafından fethedildiğini anlattı.

Fetihten sonra bir kısım kilise ve manastırın camiye çevrildiğini vurgulayan Kanber, mektubunda şu ifadelere yer verdi: ?Bugün Selanik'te Osmanlı dönemine ait birçok cami bulunmakta ise de bu camilerin tamamına yakını günümüzde ya kilise olarak kullanılıyor ya da kapalı durumdadır. Selanik'in Sultan II. Murat tarafından fethinin 580. yıldönümü (19 Mart 2010) Selanik'in biricik minaresine ve dünya güzeli şadırvanına sahip Fetih Camisi'nde cuma namazı kılmak istiyoruz. 15 Ağustos 2009 tarihinde Sumela Manastırı'nda sarf etmiş olduğunuz ?Biz buraya politika yapmaya gelmedik. Sadece dinimizi yaşamak için buradayız. İnancımızın gereğini yapmak için geldik' ifadelerinden de destek alarak biz de sizin düşünceleriniz gibi, sizin niyetinizle Fetih Camisi'nde cuma namazı kılmak istiyoruz. Selanik'te yaşayan Müslüman Türk soydaşlarımızdan esirgenen camilerde ibadet izninin bizden beklenen hoşgörü çerçevesinde verileceğini umuyor, olumlu cevabınızı bekliyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber