Sınıf öğretmeni olan yöneticiler derse girmeyecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Eylül 2009 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Sınıf öğretmeni olan yöneticiler derse girmeyecek


İlköğretim Okullarında branşı sınıf öğretmeni olan yöneticilerin aylık ve ek ders ücreti karşılığı ders görevlerini ne şekilde yerine getireceklerine dair Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Görüş yazısı yayınladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 14/04./2009 tarih ve 36276 sayılı Kayseri Valiliğine hitaben yazılmış görüş yazılarında, İlköğretim Okullarında branşı sınıf öğretmeni olan yöneticilerin; İlköğretim okullarının 1-5'inci sınıflarında derslerin bir kısmını okutmalarının ders bütünlüğünü bozacağından 1-5 sınıflarda aylık karşılığı veya ek ders ücreti karşılığında ders okutmalarını uygun görmediğini belirti.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın ikinci bölümünde yer alan "Aylık karşılığı ders görevi" başlıklı 5.maddesinde;

"(1) Kapsama dahil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;
a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat,
b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,
c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,
ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat,
ders okutmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük öncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle yerine getirilir." hükümleri yer almaktadır.

Ayrıca; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 2007/19 nolu genelgesinin 2. maddesi 4. paragrafında;

"Buna göre, ders bütünlüğü de dikkate alınarak örgün ve yaygın eğitim kurumları müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftada 6 saat aylık karşılığı ders görevi verilecek, aylık karşılığı ders görevini dolduran yöneticilere 6 saate kadar da ek ders ücreti karşılığı ders görevi verilebilecektir. Görev yaptıkları kurumların özelliği nedeniyle derse girmeleri mümkün olmayan yöneticiler bu kapsam dışında değerlendirilecektir. Ayrıca, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda yeterli ders sayısı olmaması gibi nedenlerle aylık karşılığı ders görevini dolduramayan yöneticiler, aylık karşılığı ders görevlerini doldurmaları amacıyla bir başka eğitim kurumunda görevlendirilmeyecektir."

Açıklamalarında bulunulmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 14/04./2009 tarih ve 36276 sayılı Kayseri Valiliğine hitaben yazılmış görüş yazılarında;

"Bu çerçevede söz konusu yöneticilerin aylık karşılığı ders görevlerini; Bu okulların 6-8 sınıflarında ve/veya 1-5'inci sınıfların herhangi bir nedenle boş geçen derslerini okutmak suretiyle yerine getirmeleri, bu anlamda girebilecekleri ders bulunmaması durumunda ise aylık karşılığı ders görevini yerine getirmek üzere öğretmeni olan 1-5 'inci sınıflarda derse girmelerine gerek bulunmadığı değerlendirilmektedir." açıklamasında bulunmuştur.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 13.10.2007 tarihli ve 71809 sayılı görüş yazısında; "3-İlgi (c) Genelge'nin 2'inci sırasında; "Buna göre, ders bütünlüğü de dikkate alınarak örgün ve yaygın eğitim kurum/art müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftada 6 saat aylık karşılığı ders görevi verilecek, aylık karşılığı ders görevini dolduran yöneticilere 6 saate kadar da ek ders ücreti karşılığı ders görevi verilebilecektir. Görev yaptıkları kurumların özelliği nedeniyle derse girmeleri mümkün olmayan yöneticiler bu kapsam dışında değerlendirilecektir. Ayrıca, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda yeterli ders sayısı olmaması gibi nedenlerle aylık karşılığı ders görevini dolduramayan yöneticiler, aylık karşılığı ders görevlerini doldurmaları amacıyla bir başka eğitim kurumunda görevlendirilmeyecektir " denilmektedir.

Bu itibarla, sınıf öğretmenliğinin esas olduğu anaokullarında derslerin bir kısmının yöneticiler tarafından okutulması ders bütünlüğünü bozacağından, yöneticilerin öğretmeni olan sınıflarda aylık karşılığı veya ek ders ücreti karşılığı ders okutmaları uygun görülmemektedir.

Diğer taraftan, söz konusu okullarda görev yapmakta olan yöneticilerin aylık karşılığı ders görevlerini bu okullarda herhangi bir nedenle boş geçen dersleri okutmak suretiyle yerine getirmeleri, bu anlamda girebilecekleri ders bulunmaması durumunda ise aylık karşılığı ders görevini yerine getirmek üzere Öğretmeni olan sınıflarda derse girmemeleri uygun olacaktır." açıklamalarında da bulunulmuştur.

Bu açıklamalara göre;

1-İlköğretim Okullarında branşı sınıf öğretmeni olan yöneticilerin aylık ve ek ders ücreti karşılığı ders görevlerini yerine getirmek için İlköğretim Okullarının 6-8 sınıflarında ve/veya 1-5'inci sınıfların herhangi bir nedenle boş geçen derslerini okutabileceklerdir.

2- İlköğretim Okullarında branşı sınıf öğretmeni olan yöneticilerin aylık ve ek ders ücreti karşılığı ders görevlerini yerine getirmek için öğretmeni olan 1-5 'inci sınıflarda derse girmeyeceklerdir.

Ahmet Kandemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber