Olimpik Sporcu Yetiştirme Merkezi kuruluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2009 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) Türkiye'nin değişik illerinde, "Olimpik Sporcu Yetiştirme Merkezleri" kuracak. GSGM Genel Müdürü Yunus Akgül, bu merkezlerin "Türk sporu için bir milat" olacağını söyledi.

Akgül, illerin tesis, eğitici ve sporcu potansiyeli göz önüne alınarak kurulacak merkezlerde, 2012 Londra Olimpiyatları'nda tarihi bir başarı hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye'nin, bu hedef çerçevesinde dev adımlar atacağını ifade eden Akgül, şunları söyledi:

"Olimpiyat adayı bin sporcuya maaş bağlanması projesinin hayata geçirildi. Şimdi de olimpik spor branşlarında olimpiyat, dünya, Avrupa ölçeğ inde ve diğer uluslararası yarışmalarda ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek ve arzu edilen hedeflere ulaştıracak üst düzeyde sporcular yetiştirmek Olimpik Sporcu Yetiştirme Merkezlerinin kurulması planlandı. Bu merkezlerin Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri bünyesinde ilk etapta hangi illerde kurulacağı Genel Müdürlüğümüzce belirlenecek. Talep olması halinde ise kapsam dışında kalan illerde de ilgili spor federasyonuyla işbirliği içerisinde, o ildeki mevcut sporcu potansiyeli, spor tesisi, antrenör, personel, eğitici ve öğretici durumlarını göz önünde bulundurularak, Olimpik Sporcu Yetiştirme Merkezi kurulabilecek."

"Olimpik Sporcu Yetiştirme Merkezlerinin kurulması Türk sporu için bir kilometre taşı, bir milat olacak" diyen Akgül, olimpiyat oyunlarındaki madalya sıralamasının ülkelerin spordaki gelişmişlik seviyesini ifade eden en önemli parametre olduğunu vurguladı.

Akgül, "Enerjimizin büyük bölümünü olimpiyat hazırl ıkları için harcıyoruz. 2012 Londra Olimpiyatları'nda mutlak başarı hedefliyoruz. En az ilk 15 ülke arasında olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Olimpik Sporcu Yetiştirme Merkezlerine kabul edilen sporcular başarıya kilitlenecek ve en önemlisi bir ciddiyet duygusuyla çok yüksek bir motivasyon yakalayacaktır" diye konuştu.

Yunus Akgül, Türk sporunun Avrupa Birliği (AB) standartlarına kavuşturulması için önemli bir adım olan Olimpik Sporcu Yetiştirme Merkezlerinde, ilgili branşa uygun spor tesisi, yeterli sayıda duş, sauna ve soyunma odası, her türlü donanıma sahip kondisyon salonu, sağlık odası, idari personel gibi kriterlerin olmazsa olmazlar arasında sayıldığını ifade ederek, "Yönergede birçok detaya yer verilirken, merkezlerde sporcu seçimi dahil her şeyden sorumlu olacak Yönetim ve Eğitim Kurulunun yapısı da tarif ediliyor. Buna göre, merkezin başkanı İl Müdürü olurken, diğer üyeler ise Spor Şube Mü dürü, ilgili spor dalı il temsilcisi, ilgili branşta görev yapan en az bir antrenör ve spor uzmanından oluşacak" dedi.

Kurulacak merkezin bütün giderlerinin ilgili il müdürlüğünün bütçesinden karşılanacağını dile getiren Akgül, gerektiğinde ek bütçe tahsis edileceğ ini vurguladı.

Akgül, "Eğitici, öğretici ve uzmanların fazla mesai ücretlerinin her y ıl Genel Müdürlükçe belirleneceği merkezlerde, başarılı olan sporcu antrenö r ve ilgili kulübe ayni veya nakdi yardım yapılacak. Merkezlerde ayrıca yabancı antrenörler de istihdam edilebilecek" bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber