Bürokraside değişim var

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Eylül 2009 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ü ziyaret eden Ergenekon Savcısı Öz'ün Ergenekon'un finans kaynağının izini sürdüğü belirtiliyor

EKO ANKARA

HÜSEYİN ÖZAY

Ergenekon Operasyonu yürüten savcı Zekeriya Öz'ün, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin gözde kamu kurumunun başkanına yaptığı ziyaret, finans dünyasını karıştırdı. Başta batık bankacılar olmak üzere, İstanbul'daki birçok bankacı ve finansçı bu ziyaretin perde arkasını öğrenmeye çalışıyor. Finans dünyasını karıştıran ziyaret, Savcı Öz'ün, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün makamına gitmesi ile gerçekleşti. Yaklaşık 20 gün önce gerçekleşen ziyarette, TMSF Başkanı Ertürk ile Savcı Öz'ün uzun süre görüştüğü öğrenildi. TMSF yönetimi, ziyaretin özel bir amacı olmadığını, TMSF Başkanı Ertürk ile Savcı Öz'ün sık sık bir araya geldiğini öne sürdüler. Ancak TMSF kulislerinde ise bir süredir Ergenekon sanıklarının finans kaynaklarının izini süren Savcı Öz'ün, bazı batık bankalarla ilgili dosyaları da mercek altına aldığı konuşuluyor. Bu dosyalar arasında ise Etibank, İnterbank gibi bankalar ile bazı off-shore şubelerin bulunduğu belirtildi. Savcı Öz'ün, TMSF Başkanı Ertürk ile yaptığı görüşmenin detayları sır gibi saklanıyor. Ancak, bu görüşme finans piyasalarında dilden dile konuşulmaya başlandı. Özellikle birçok batık bankacının ziyaretin ardından uykusunun kaçtığı ifade edildi.

Ulusoy, Kütahya'da danışman oldu

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi eski Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden birinin CEO'su ile yaptığı telefon görüşmelerinin basında çıkmasının ardından görevden alınmıştı. Ulusoy'un, telefon görüşmesinde vergi cezaları için sarfettiği, "çerez parasına indiririz" şeklindeki sözleri, Maliye Bakanlığı koridorlarında halen konuşuluyor. Telefon kayıtlarının basında yer almasının ardından atandığı Lefkoşe Maliye müşavirliğine gitmeyerek emekli olan Ulusoy'un, şimdi birçok şirkete vergi konusunda danışmanlık yaptığı konuşuluyor.

Özellikle Kütahyalı olan Ulusoy'a, ilk kucak açanın da Kütahya Porselen olduğu Maliye Bakanlığı kulislerinde konuşuluyor. Yine, Maliye Bakanlığı koltuğuna Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından görevden ayrılmak zorunda kalan Hasan Basri Aktan'ın da, danışmanlık için İstanbul'da nabız yokladığı ifade edildi.

Bürokraside değişim var

Kabine revizyonunun ardından ekonomi bürokrasisinde beklenen atamalar henüz gerçekleşmedi. Bakanların, bürokratlarla ilgili revizyonu, Orta Vadeli Program'ın hazırlanmasının ardından yapacağı öğrenildi. Bu çerçevede, Maliye, Hazine, Enerji bakanlıklarında birçok değişiklik yapılacak. Bu arada BDDK'da boş kalan üyeliklere de henüz atama gerçekleştirilemedi. Atamalar konusunda Başbakan Erdoğan'ın onayını beklediği konuşuluyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda büyük yankı uyandıran vergi raporlarının tamamında imzası bulunan Maliye Gelirler Kontrolörleri Başkanı Mustafa Güneş'i, Gelir İdaresi Başkan Yardımcılığı'na atadı. Şimşek'in, Gelir İdaresi Başkanlığı'nı çok aktif hale getirmeyi istediği konuşuluyor. Ziraat ve Halk Bankası'nda ise olağanüstü genel kurul ile yönetimde bazı değişiklikler yapılacağı belirtildi.

Bakan IMF'yi korkuttu!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomi bürokrasisinde ?ketumluğu' ile bilinir. Her toplantıda da, ekonomi bürokratlarına, "bilgilerin dışarıya sızdırılmaması" konusunda uyarıda bulunur. Babacan'ın bu hassasiyetinin IMF'yi de etkilediği ortaya çıktı. IMF ile yürütülen stand-by anlaşması görüşmeleri konusunda ekonomi yönetiminden bilgi alamayan bazı yerli ve yabancı yatırımcılar ile gazetecilerin, çareyi IMF'nin Türkiye Temsilcisi Hossein Samie kapısına çalmakta buldu. Ancak Babacan'ın IMF Türkiye Temsilcisi'ni de ?bilgi vermeme' konusunda uyardığı, bunun üzerine Samie'nin de görüştüğü her ziyaretçiye, "Bu konuştuklarımızdan sakın Babacan'ın haberi olmasın" dediğini öğrendik. Hatta Samie ile görüşen bazı kişilerin, görüşmenin sonrasında yaptığı, "IMF temsilcisinin ağzından, 'Babacan duymasın'ın dışında bir şey çıkmadı" yorumları herkesi şaşırttı.

Varlık Barışı'nda ahlaksız teklif

Yurt dışındaki varlıkların yurda getirilmesini öngören Varlık Barışı Projesi'nde, yurtdışında zulası olan bazı işadamlarının ilginç bir kulis faaliyetinde bulunduğu ortaya çıktı. Maliye'yi isyan ettiren kulis faaliyetini de Türkiye'nin önde gelen holdinglerin gerçekleştirdiği bildirildi.

Maliye denetim elemanlarının verdiği bilgiye göre, haklarında vergi incelemesi bulunan ve bu incelemelerden yüklü miktarda vergi cezası alan bazı mükellefler hükümet üyelerine, Varlık Barışı'nın kapsamının devam eden vergi incelemelerini ve vergi cezalarını da içermesi için büyük baskı yapıyor.

Gece 2.00'de bakanla buluşma

Ramazan ayı, bakanların da çalışma saatlerini değiştirdi. Yeni çalışma düzeninde, bakanların randevularının büyük çoğunluğunu akşam hatta gece saatlerine verdiği konuşuluyor. Hatta yeni mesai düzeni ile ilgili olarak da ilginç bir olay anlatılıyor. Bakanlardan birisi, acil olarak kendisiyle görüşmek isteyen iş adamına, gece 2.00'de randevu veriyor. Randevu saati geliyor adam, bakanlığa gelmiyor. Bunun üzerine bakanın sekreterleri işadamını arıyor ve randevuya niye gelmediği soruluyor. Meğer adam, bakan, kendisi ile görüşmemek için gece 2.00'de randevu verdiğini düşünerek gelmemiş. Bakanın çağırması üzerine işadamı, bakanı ziyaret ederek amacına ulaşmış.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber