Meteoroloji uyardı: Yağmur kuvvetli dönüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2009 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, kuvvetleri yağışların bugün Marmara'nın doğusunda devam edeceğini ifade ederek, "Hafta sonu bütün yurtta kuvvetli yağış bekliyoruz. Yüksek riskle karşı karşıyayız" dedi.

Çağlar, düzenlediği basın toplantısında daha önce pazar gününden itibaren kuvvetli ve etkili yağışlar olacağını halka duyurduklarını hatırlattı. Tahminlerinin yüzde yüze yakın gerçekleştiğini ifade eden Çağlar, tahminlerinin tutmasına sevinemediklerini ifade etti. Çağlar, sel felaketinde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek bir daha böyle olaylar yaşanmamasını umut ettiklerini söyledi. Özellikle sel olaylarının yaşandığı bölgelerde 100 yılda bir görülebilecek yağışların gerçekleştiğine işaret eden

Çağlar, Çatalca'da son 48 saat içinde metrekareye 265 kilogram yağış düştüğünü belirtti. Çağlar, geçen yıl bu oranın 120 kg olduğunu hatırlattı. Bu oranın Silivri'de 134, İpsala'da 124, Tekirdağ'da 115 kilogram olduğuna dikkat çeken Çağlar, Tekirdağ'da ortalama yağışın 4 katı oranında yağmur yağdığını söyledi.

Yağışların hafta başına kadar devam edeceğini ifade eden Çağlar, bazı bölgelerde kuvvetli ve etkili yağışların meydana gelebileceğini belirtti. Çağlar, bugün Marmara'nın Doğusu, İstanbul, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Balıkesir, Kırklareli, Bursa, Bilecik, Erdek ve Bandırma'da, Batı Karadeniz'de Bolu, Düzce, Zonguldak ve Bartın civarlarında, geç saatlerden itibaren ise Doğu Karadeniz'de Rize ve Hopa çevrelerinde kuvvetli yağış beklediklerini bildirdi. Çağlar, "Mevcut yağışların daha fazlasını bekliyoruz. Yağmur, kuvvetli hale dönüyor" diye konuştu.

Yağışların perşembe günü etki alanının daraltacağını kaydeden Çağlar, Orta ve Doğu Karadeniz kıyı bölgelerinde kuvvetli yağış olacağını açıkladı. Çağlar, hafta sonu Batı bölgelerden itibaren yeni bir yağışlı havanın etkisine girileceğini ifade ederek, Pazar günü yağışların Batı Ege haricinde bütün yurdu kaplayacağını, yağmurla birlikte sıcakların 4-6 derece düşeceğini söyledi.

Çağlar, 22 ve 27 Temmuz'da Giresun'da sel olayının vukû bulduğunu hatırlatarak, bu tarihler öncesinde kuvvetli yağış uyarısını belediye ve valiliklere aksettirdiklerini hatırlattı. 22 Temmuz'daki ikazlarının normal bir yağış gibi algılandığını söyleyen Çağlar, 27 Temmuz'da ise uyarılarının dikkate alındığını ve halkın anonslarla uyarıldığını anlattı. Kuvvetli yağışın yaşanacağı bölgelerde belediyelerin halkı uyarması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Çağlar, yaptıkları günlük hava

tahminlerinin tutarlılık oranının yüzde 90'lar civarında olduğuna işaret etti. Çağlar, bilgilerin güncellenerek halka ulaştırılması halinde daha az can ve mal kaybı olmasını sağlayabileceklerini belirtti.

Çağlar, basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Uyarılarını nerelere yaptıklarının sorulması üzerine Çağlar, pazar gününden itibaren İstanbul Valiliği ile birebir irtibat halinde olduklarını belirtti. Gerekli tedbirlerin alındığını belirten Çağlar, buna rağmen sel olduğunu göre göre servisten inen 7 vatandaşın sele kapıldığını anlattı. Halkın da bilinçli olması gerektiğini ifade eden Çağlar, gerekli tedbirleri almanın daha az can ve mal kaybını mümkün kılacağını bildirdi.

Şehirleşmenin de önemli olduğunu dile getiren Çağlar, "Siz dere yatağına ev yaparsanız, fabrika yaparsanız veya yaptırılırsa bu olaylar kaçınılmaz olacaktır" şeklinde konuştu.

Çağlar, önümüzdeki günlerin tahminlerine göre ortada bir risk olduğunun hatırlatılması ve bu riskin derecesinin sorulması üzerine, önümüzdeki dönemde kuvvetli yağış olacağını, mevcut yağışlardan daha fazla yağış olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Çağlar, "Umarım yanılırız. Tahminlerimizin gerçekleşmesini kurum olarak isteriz ama sel olaylarının olmaması için bunu umuyoruz. Hep beraber uyanık olmalı, gerekli tedbirleri alıp yolumuza devam etmeliyiz. Saydığım bölgelerde kuvvetli yağış olduğu için o

bölgelerde sel riski var. Her valilikte kriz masaları var. Kriz masalarında gerekli tedbirler düşünülüyor. Gerekirse yolların kapatılması, evlerin boşaltılması gibi tedbirlerin alınması gerekir" dedi.

Çorum'da şiddetli yağmur söylentisi nedeniyle bazı evlerin boşaltıldığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Çağlar, bugün kuvvetli yağışın Marmara'nın doğusunda, Batı ve Doğu Karadeniz'de görüleceğini belirterek Amasya ve Çorum civarında kuvvetli yağış beklenmediğini ifade etti. Çağlar, halkın bu şehirlerde telaşa kapılmasına gerek olmadığını vurguladı. Çağlar, Ankara'da da yağış beklendiğini ancak kuvvetli yağış beklenmediğini ifade etti.

Alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığı sorusu üzerine Çağlar, yetkililerin gerekli tedbirleri aldıklarını ama bunun yeterli olup olmadığına kendilerinin karar veremeyeceğini ifade etti. Tedbirlerin bir bütün olarak alınması gerektiğini söyleyen Çağlar şunları kaydetti:

"Tedbirler alındığında mal kaybı olur da can kaybı olmaz. Gerekli tedbirler zaten alınmış durumda. Halkımızın dikkatli olması gerekiyor. Acı bir tecrübe yaşadık."

Hafta sonu gerçekleşecek yağışların şiddetine ilişkin soru üzerine Çağlar, bunun için daha zaman olduğunu belirterek buna karşın gerekli tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini kaydetti. Ülke genelinde hafta sonu kuvvetli yağış beklendiğini bildiren Çağlar, sel olaylarının da yaşanabileceğini söyledi. Çağlar, tahminlerin cuma günü daha da netleşebileceğini söyleyerek, yüksek riskle karşı karşıya olduklarını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber