İlkokulu karlara bata çıka bitirdi moleküler biyolojide Harvard'a uzandı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Eylül 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vahap Munyar'ın yazısı

TUSKON'un Washington Temsilcisi Hakan Taşçı, Harvard Üniversitesi'ne doğru yol alırken, Mazhar Adlı'yla ilgili ön bilgi verdi:

- Mazhar Adlı, Erzurum'un Çat ilçesinin bir köyündendir... Kendi köyünde ilkokul olmadığı için kar kış demeden tek yön 5 kilometre yürüyerek okula gidermiş.

Mazhar Adlı'yla araştırma gruplarında yer aldığı Harvard Üniversitesi bünyesinde ama aldığı yüklü bağış nedeniyle mali açıdan bağımsız hareket eden Broad Enstitüsü'nü gezdik. Ardından da çalıştığı laboratuvara gittik.

- Çat'tan Harvard'a kadar uzanmak nasıl oldu?

- İlkokulu bitirdikten sonra Ankara Polatlı'daki amcamın yanına gittim. Ortaokul ve liseyi onun sayesinde okudum.

- Üniversite?

- ODTÜ'de moleküler biyolojiyi bitirdim... Arkasından Sabancı Üniversitesi'nde master yaptım.

Mazhar Adlı'nın Boston'daki

Harvard Üniversitesi bünyesindeki gen ve kanser araştırmalarıyla ünlü Broad Enstitüsü'ne uzanan yolculuğunda

amcası ile onun oğullarının önemli rolü olmuş:

- Amcamın bir oğlu, Mehmet Zeki Adlı şu anda Tapu ve Kadastro Genel Müdürü. Diğeri Prof. Mehmet Arif Adlı da TÜBİTAK'ta Başkan Yardımcısı. Özellikle Prof. Mehmet Arif Adlı'yı kendime rol model olarak seçtim.

Prof. Mehmet Arif Adlı, 1986 ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. Ardından 1987 yılında Japon Eğitim Bakanlığı'nın bursuyla robotik alanında yüksek lisans ve doktora yapmak üzere Japonya'ya gitmiş.

Kuzeni Mazhar Adlı da gerçekten onu izleyip, ODTÜ'de moleküler biyoloji okumuş. Arkasından Sabancı Üniversitesi'nde master, derken ABD'ye, Harvard'a kadar uzanmış:

- Broad Enstitüsü'ndeki çalışmalarınız ne kadar kürecek?

- 2 yıldır buradayım. 2 yıl daha burada kalmayı öngörüyorum.

- Sonra? Örneğin Türkiye'de pek de fazla olmayan ?genetik laboratuvarı? gibi bir şey mi kuracaksın?

- Hayır. Çünkü, her gün aynı incelemeyi yapmak bana göre değil. Evet, belki çok para kazandırabilir ama benim hedefim o değil.

- Nedir hedefin?

- Nerede olur bilmiyorum ama kendi adıma bir araştırma laboratuvarım olsun istiyorum. Hedefim bu. İstiyorum ki, hep yeni şeyler araştırayım, gelişmelere katkım olsun...

Mazhar Adlı'nın ailesi yine köyde yaşıyor... Amcasının kendisine açtığı kapının bir benzerini de o abisinin çocuklarına açmaya, onları okutmaya çalışıyor...

Bir yandan da ABD'de kendi laboratuvarını kurup, moleküler biyolojide yeni araştırmalara imza atmanın planlarını yapıyor...

Mazhar Adlı da bir gün çeşitli kanser türlerine ?dur? dedirtebilecek şifreleri çözecek araştırmalarıyla öne çıksa Türkiye adına iyi olur değil mi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber