2005 bütçesi Anayasa Mahkemesi'nde

Haber Giriş : 15 Ocak 2005 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, 2005 Mali yılı Bütçe Yasası'nın bazı maddelerindeki 21 hükmün iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi'nin, bütçe yasalarına konulan fakat bütçe ile ilgisi bulunmayan hükümleri bir çok defa iptal ettiğine yer verilen başvuruda, 2005 Yılı Bütçe Yasası'nın da bazı maddelerinde yer alan 21 hükmünde benzer durumun söz konusu olduğuna yer verildi. Başvuruda, diğer yasalarla yapılması gerekirken bütçe yasası ile yapılan ve bütçe ile ilgisi bulunmayan kurallar olmayıp aynı zamanda kazanılmış hakları da zedelediği için uygulanmaları halinde sonradan giderilmesi güç ya da olanaksız zararlara yol açabileceği dile getirildi.

CHP'nin başvurusunda iptali istenen hükümler arasında, genel bütçeye dahil dairelerde, katma bütçeli idarelerde, döner sermayelerde, fonlarda, belediyelerde, il özel idarelerinde, sosyal güvenlik kurumlarında, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel yasayla kurulmuş kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarda, KİT ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan ortaklıklarda halen çalışmakta olanların bir sosyal güvenlik kurumundan almakta oldukları emeklilik veya yaşlılık aylıklarının kesilmesini öngören düzenleme de bulunuyor. Başvuruda bu durumun "kazanılmış hakların korunması" ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali ve yürürlüğüanün durdurulması isteniyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber