Psikolojik yeme sendromuna dikkat!

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Eylül 2009 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Pek çok insan Ramazan sonrası yeme şeklinin normale dönmesiyle daha fazla yemeye başlıyor.Psikolojik olarak gelişen yeme sendromuna karşı özel önlemler almalısınız...

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmalarıyla beslenme düzeninde ve metabolizmalarında bir takım değişimler yaşandığını biliyoruz.

Psikolojik olarak kişiyi daha fazla yemeye sevkeden bu durumun önlemek için oruç tutan kişilerin ramazan sonrası mutlaka vücutlarını yeni yeme şekline hazırlaması hafif bir kahvaltı ile güne başlanması, gün boyu öğün atlanmaması ve bayramda şeker, çikolata, tatlı türleri ve hamur işlerini sınırlı tüketmeleri gerekir.

Her şeyden önce su

Vücudu yeni yeme şekline hazırlamak kadar aynı zamanda Ramazan'da düşen su tüketimini tekrar normale taşımakta bir başka önemli konudur. Günde 2 litre su tüketilerek vücuda bu alışkanlığın tekrar kazandırılması gerekir.

Gece atıştırmaları

Ramazan'da vücudun değişen yeme şekline gece geç saatlere kadar süren atıştırmalar da eklendi. Gece atıştırmalarını alışkanlık haline getirmek hızlı kilo artışına neden olacak ve sizi gece yeme sendromu ile karşı karşıya bırakabilecektir. Geceleri metabolizmamız yavaşladığından uykudan uyanıp yemek kilo almaya neden olur. Ramazan sonrası mutlaka gece atıştırmalarına son vermek gerekmektedir.

Bu belirtileri göz ardı etmeyin!

Sabahları tokluk hissi, akşamları, günlük kalori tüketiminin yarısından fazlasının tüketilmesi, uykusuzluk...

ÖNLEMENiN YOLLARI

Akşam yemeğinden sonra atıştırma isteğiniz artıyorsa dikkatinizi yoğunlaştıracak ve ilginizi çekecek bir şeylerle uğraşmak size yardımcı olacaktır.

Akşamları yemekten birkaç saat sonra hafif tempolu yürüyüşler ve egzersizler yaparak atıştırmanın yerine hareketi koyarak bu isteğin önüne geçemeye çalışabilirsiniz.

Gece acıkmaları karşısında yeme ihtiyacınız oluştuğunda kalorisi çok düşük ve lifli besinleri tercih edin.

Kahvaltıyı ihmal etmeyin. Kahvaltı en önemli öğün olduğunu hatırlayın. gün sonunda aşırı şekerli ve yüksek kalorili gıdalara olan ihtiyaç hissinizi engelleyecektir.

Tüm öğünlerinizde özellikle akşam yemeklerinde lokmalarınızı iyi çiğneyin. l Akşamları tatlı yeme alışkanlığınızın yerine meyve koyun.

Baş ucunuzda su bulundurun. Gece yeme isteği ile uyandığınızda su için.

Dr. İsmail AĞAR

www.ismailagar.com

0216 414 99 00

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber