Sağlık Bakanlığından beslenme uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2009 13:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Sağlık Bakanlığı, Ramazan ve Bayram sonrasında, beslenme şekline dikkat edilmesi, aşırı yemek yenilmemesi, fazla tatlı tüketilmemesi ve fiziksel aktivitenin artırılması gerektiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları açıklamada, ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısında azalma ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerine dikkati çektiler.

Bayram sırasında ve sonrasında bazı sindirim sistemi problemlerinin ortaya çıkabildiğine işaret eden yetkililer, sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Yetkililer, şu önerilerde bulundu:

"Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalı.

Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalı.

Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmeli.

Çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalı. Eğer tatlı tüketmek isteniyorsa sütlü tatlılar tercih edilmeli.

Bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5-2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmeli.

Kabızlık, hazımsızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli."

Şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olan kişilerin hastalıklarının gerektirdiği ve uyguladıkları diyetlerine bayram süresince de özen göstermeli.

Çocuklar ve ergenler, sadece yüksek enerji içeren ancak besin değeri düşük olan şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmalı, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmeli

Sahur yemekleri, ramazan sonrası gece yemeği şeklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinler tercih edilmeli.

Oruç nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına olanak sağlamak için her gün fiziksel aktivite yapılmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber