İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hakim ve Savcılara acı uyarı: Bakanlık, iş takipçiliği ve aracılık yapmamalarını istedi.

Haber Giriş : 01 Temmuz 2003 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakim ve Savcılara acı uyarı: Bakanlık, iş takipçiliği ve aracılık yapmamalarını istedi.

Adalet Bakanlığı, hakim ve savcıları, iş takibi yapmamaları, tavassut (aracılık) girişiminde bulunmamaları konusunda uyardı.

Bakanlık ayrıca, bazı kişilerin; Adalet Bakanı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri ile bakanlık yöneticilerinin isimlerini vererek iş takibi yaptıklarını bildirerek, "Adalet Bakanı, HSYK üyeleri ve bakanlık yöneticilerinin bu kişilerle ve talepleriyle ilgilerinin bulunmadığını" açıkladı.

Adalet Bakanlığı Müsteşar Vekili Hakim Bülent Gökgöz'ün imzasıyla 26 Haziran tarihli iki adet genelge yayımlandı.

Cumhuriyet başsavcılıkları, DGM Cumhuriyet başsavcılıkları ve bölge idare mahkemeleri başkanlıklarına gönderilen genelgede, hakim ve Cumhuriyet savcılarının atama, yetki ve benzer taleplerini nasıl yapacaklarının ilgili genelgelerle açıklandığı anımsatıldı.

Buna karşın, bazı yer hakim ve Cumhuriyet savcılarının genelge hükümlerine uygun davranmadıkları kaydedilen genelgede, şöyle denildi:

"Usulsüz raporlar almak suretiyle görev yerlerini terk ederek iş takibi yaptıkları, tavassut girişiminde bulundukları üzüntüyle gözlenmektedir.

Anayasamızın 140. maddesinin ikinci fıkrasında da belirtildiği gibi, 'mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev ifa eden' hakim ve Cumhuriyet savcılarımızın, Anayasa ile güvence altına alınan yargı bağımsızlığı ve hakimlik güvencesi ilkelerinin de bir gereği olarak atama, yetki ve benzer taleplerini, yasa ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak, aracı koymaksızın ve iş takibine dönüştürmeksizin, ağır ceza Cumhuriyet Başsavcılığı veya adli ve idari yargı adalet komisyonu başkanlıkları aracılığıyla bakanlığa iletmeleri gerekmektedir."

Genelgede, aksine davranış sergileyerek tavassut yoluna başvurup hakim ve Cumhuriyet savcılığı unvanı ile bağdaşmayan davranışlar içine girenler hakkında disiplin yönünden gerekli işlemlerin uygulanacağı ifade edildi.

Adalet Bakanlığı'nca yayımlanan ve diğer genelgeye ek olarak Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na da gönderilen genelgede, son zamanlarda Cumhuriyet savcılıkları, mahkemeler ve ceza infaz kurumlarında dava ve işleri veya ilişkileri bulunan bazı kişilerin, Adalet Bakanı, HSYK üyeleri ile bakanlık üst düzey yöneticilerinin isimlerini, makam telefonlarını vererek çeşitli taleplerde bulundukları, iş takibi yaptıkları, hatta bilgi, belge istedikleri konusunda duyumlar alındığı kaydedildi.

Adalet Bakanı, HSYK üyeleri ve bakanlık üst düzey yöneticilerinin bu kişilerle ve bu taleplerle hiçbir ilgisi bulunmadığı vurgulanan genelgede, bu çeşit isteklerle gelen veya telefon ve faksla başvuranların, kimin adını kullanarak tavassut talep ettiklerinin tespiti ile bildirilmesi istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber