Sıka sıka ağızda dişler dökülüyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Eylül 2009 08:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tıpta Bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma hastalığı zaman içinde dişlerin tamamen kaybedilmesine yol açabiliyor. Diş Hekimi Arzu Yalnız, diş gıcırdatma sorununun son yıllarda arttığını, bu hastalığın daha çok stresli kişilerde görüldüğüne dikkat çekti. Yaşanan ekonomik krizin insanları strese soktuğunu bu olumsuz durumun dişleri ciddi anlamda etkilediğini belirten Diş Hekimi Arzu Yalnız, şöyle konuştu:

'Eğer kişi dişini sıkıyorsa genel de sabahları kas, diş, ve çene eklemi ağrıları ile uyanır. Kimi zaman şiddetli baş, sırt ve bel ağrıları da görülür. Çoğu durumda eşler, gece uykusunda çok daha fazla yaşanan bu durumu erkenden fark ederler. Bruksizm, çok ciddi problemlere yol açabilir. Bu problemleri şöyle sıralayabiliriz. Dişlerin çiğneme yaptıkları yüzeyleri aşınır. Dişlerde zamanla kırıklar, diş etlerinde çekilme ve dişlerde aşırı hassasiyet oluşur. Dişlerde sallanma, aralanma yanak mukozasında yara oluşur. Yaygın kas ağrıları (yanak kaslarından sırt kaslarına kadar) baş ve çene eklemi ağrısı ve eklemlerde ses oluşumu görülür.'

Diş Hekimi Yalnız, tedavi seçeneklerini ise şöyle sıraladı:

l Uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına 'gece koruyucuları' yerleştirilir. Bazen gece koruyucuları tek başlarına yeterli olmayabilir.

l Hatalı dolgu, protez ve eksik diş varsa tedavisi yapılır.

l Stres tedavileri, rahat uykuyu sağlayan önlemler alınması, ilaç tedavisi (kas gevşetici ilaçlar) Bruksizm'de uygulanan tedavi seçenekleridir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber