?Gelir idaresini reforme edeceğiz ama asla özerk olmaz'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Eylül 2009 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, önceki akşam düzenlediği iftar yemeğinde, gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin sorularını yanıtlarken ekonomi ile ilgili konulara da değindi

Başbakan, krizin Türkiye'yi ?teğet geçeceği' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, şöyle dedi:

?Tabi yine bu ifadeyi kullanmak belki can sıkıcı olabilir ama ?teğet geçiyor' diyorum. Çünkü bizim şu anda ülkemizde bakın işsizliği konuşuyoruz. Bu işsizlik noktasında AB üyelerini bir alın, Türkiye'nin mevcut yapısına göre onlardan çok daha iyi bir noktada. Orta Vadeli Programı ?popülist' değil ?realist yaklaşımla' ele aldık. Biliyoruz ki tamam sıkıntılar var bunu gizlemenin bir anlamı yok. Çok açık ve net herşeyi ortaya koyalım, dedik. ?

?Harcamalarda hassasız'

Başbakan Erdoğan, IMF ile anlaşma, kaynak konuları ve kamu harcamaları konusunda şu açıklamaları yaptı:

?Harcamalarda çok hassasız. Ama yatırımları kısmayacağız, yatırım harcamalarından taviz vermeyeceğiz. Yatırımları kısarsanız o ülkeyi bitirirsiniz. Sıkıntılara rağmen yatırımlarımızı aksatmadan yürütüyoruz, yürüteceğiz. Şu anda 1.5 yıl oldu. Bütün çalışmalarımızı IMF'siz yürüttük ve tam aksine IMF'ye paralarını ödüyoruz, sıkıntı yok. Anlaştık anlaştık, anlaşmadık yola devam ediyoruz. Yatırımlara karşı değiller, devam edin, diyorlar. Onların istedikleri belediyelere diyorlar, kaynak verilmemesi lazım. Olur mu, belediyeler gelir kaynaklarını alırsanız yatırımı neyle yapacak? Şu hepsi borç küpü.

Ben burada çok samimi birşey söyliyeyim. IMF'nin Tayyip Erdoğan'a göre iki özelliği var. Bir, akredite kuruluş. İki, çok ucuz para satıyor. Yani biz IMF'ye ?evet' dersek bundan dolayı deriz. ?Oradan para gelecek de biz şuralara para dağıtacağız' yok. Akreditasyon noktasında, dünya ülkeleri IMF ile münasebetleri dikkate alıyorlar. Bu yönden önemi var. İki, çok ucuz para satıyor. Sadece budur.

Yalnız şundan da emin olun. Müzakerelerde siyasetimize müdahale ettirmedik. Kusura bakmayın. Nitekim belediyeler olayı böyle olmuştur. Mesela bizden gelir idaresini özerk hale getirin dediler. Hayır. Biz gelir idaresini reforme edeceğiz. Ama asla özerk hale getiremeyiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber