Üniversitede sınav skandalı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Eylül 2009 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYDIN 1'inci İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesine karşın Adnan Menderes üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda gerçekleştirilen özel yetenek sınavı, skandalla noktalandı. Sınavı kazanıp kesin kaydını yaptıran birçok öğrenciye, dokuz gün sonra açıklanan yeni bir listeyle ?kazanamadınız' denildi. Öğrenciler bilgi almaya çalışırken; rektörlük, ?Konu mahkemede, bilgi veremeyiz? dedi.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı T. Hakan Yenal, yetenek sınav kılavuzunun görüş ve bilgisi dışında hukuka aykırı şekilde hazırlandığını, adil, şeffaf ve objektif sınav kriterlerinden uzak şaibeli yapıda bulunduğunu, ölçme ve değerlendirme ölçütlerinde önemli eksikler bulunduğunu öne sürdü. Yenal bu iddialarla sınavın iptalini, öncelikle de yürütmenin durdurulması talebiyle Aydın 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme Heyeti, 28 Ağustos'ta, sınav tarihinden iki gün önce yürütmeyi durdurma kararı verdi, ?Davanın durumu ve olayın netliğine göre davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına, savunma ve ara kararına cevap verilebilmesi için davalı idareye 30 gün süre tanınmasına oybirliği ile karar verildi? denildi.

Yürütmeyi durdurma kararına karşın sınavlar 31 Ağustos'ta başlatıldı, 5 Eylül'de sona erdi. Dava konusu olan sınavın sonuçları 8 Eylül'de açıklandı. Okulun web sayfasından kazanan öğrencilerin isimları ilan edildi, kazananlar 10 Eylül'e kadar harcını yatırıp, istenilen evraklarla başvurup kesin kayıtlarını yaptırdı. Aydın dışından gelen öğrenciler sevinç içinde memleketlerine döndü. Ancak 17 Eylül'de BESYO yönetimi web sayfasına yeni bir sınav sonuç listesi koydu. Kazanıp kesin kayıt yaptıran bazı öğrencilerin ?kazanmadığı', kazanamayan, yedek listede bile adı olmayan bazı adayların isimleri ise ikinci listede ?kazanan'lar arasında yer aldı. İki ayrı günde iki ayrı sınav sonuç listesi açıklanması kafaları karıştırdı.

Sınavı kazanan öğrenciler, listelerin değişmesi üzerine şok geçirdi. Birinci sınav sonuç listesinde kazanıp kesin kayıt yaptıran, ancak ikinci listede kazanamayanlar arasında yer aldığını belirten bir aday, ?Tam bir skandalla karşı karşıyayız. Okulu arıyoruz, yetkililerden kimseye ulaşamıyoruz. öğrenci işleri çalışanları, bilgimiz yok, deyip telefonu kapatıyor. rektörlüğe ulaşmak ne mümkün. Herkes bayramlaşmada. Kesin kayıt yaptırdık, ikinci listede adımız yok. Şimdi ne olacak? Başka fakülteleri kazanıp idealleri bu bölüm diye yetenek sınavına girip kazanan arkadaşlarımız var. Bu okulu kazanınca kesin kayıt yaptırdıkları diğer fakültelerden kayıtlarını sildirip, buraya kesin kayıt yaptırdılar. Bir iki haftaya üniversiteler açılacak. Bizim akibetimiz ne olacak, belli değil. Böyle sorumsuzluk, vicdansızlık olmaz? diye dert yandı.

Öte yandan Aydın adnan Menderes Üniversitesi Basın Halkla İlişkiler Sorumlusu Hatice Yurtsev, rektörlük adına yaptığı açıklamada konunun mahkemede olduğunu söyledi. Yurtsev, DHA'nın sorularına ?Mahkemede olan bir konuyla ilgili açıklama yapmamız mümkün değil? demekle yetindi.

İki liste, iki sonuç

İki ayrı günde açıklanan iki ayrı sınav sonuç listesi kafaları karıştırdı. 8 Eylül'de açıklanan ve asil kayıt yaptıran öğrencilerden İlbey İleri ve Emrah Taşdemir'in 17 Eylül'de açıklanan listenin yedeklerine dahi giremediği görüldü. Yine 8 Eylül'deki listeye göre 11'inci sırada kazanmış görünün Soner Gültekin 17 Eylül'de açıklanan listede 50'nci sırada, yani 25'inci yedek olarak yer aldı. 8 Eylül tarihli listeye göre kayıt yaptırmış olan Mustafa Ünsal, Gökhan Gümüş, Mesut Tükenmez, Behçet Kaan Özkaplan, Mustafa Küçük sıraları düşürülerek yedek listeye kaydırılmış durumda. 17 Eylül tarihli listede kazananlar içindeki 9 öğrenci Cem Arıkan, Gökhan Değirmenci, Erdoğan İğci, Emre Elçora, Harun Cebeci, Ahmet Akova, Ahmet Küçük, Adem Çoban ve Arda Harun Kaya (sırasıyla asil listenin 7, 8, 9, 10, 19, 20, 21, 22, 24. sıralarına yerleşmiş görünen) 8 Eylül'de ilan edilen listenin ne asilinde ne yedeğinde var.

8 Eylül'deki listedeki yerleştirme puanları ile 17 Eylül'deki listelerde adayların yerleştirme puanlarında da değişiklik yapılmış. Soner Gültekin ilk listede 171.6728 puan almış görünürken, ikinci listede 165.6394 puan almış görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber