Maliye'de Mehmet Şimşek'ler karıştı, memur bakan oldu!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Eylül 2009 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugüne kadar hep olumsuz yönleriyle haber olmuştur isim benzerlikleri. Olmayan borç yüzünden mahkemeye düşen, işlemediği suç yüzünden hapis yatanlar oldu. Maliye Bakanlığı'nda ise tam tersi bir durum yaşanıyor. Bakan Meh-met Şimşek ile aynı isim ve soyismi taşıyan 12 kişi bakan muamelesi görüyor.

Her anne ve baba çocuklarına güzel isim vermek için bebek daha doğmadan isim aramaya başlar. Bazen tutulan takımın futbolcusu, desteklenen partinin lideri, bazen de ülkenin tarihine etki eden kişilerin isimleri çocuklara verilir. Türkiye'de insanların büyük çoğunluğu ise inançları gereği Peygamber Efendimiz'in isminden esinlenerek çocuklarına "Mehmet, Mustafa ve Ahmet" isimlerini veriyor. Durum böyle olunca birçok kişi aynı isim ve soyismi taşıyabiliyor. Maliye Bakanlığı'nda görevi Kemal Unakıtan'dan devralan Mehmet Şimşek, koltuğa oturduktan sonra ilginç bir benzerlikle karşılaştı. Bakan Şimşek koltuğa oturduktan sonra Maliye bünyesinde yaklaşık 300 kişi ile aynı soyismi taşıdığını öğrenmiş. Alınan bilgilere göre bakanlık bünyesinde nüfus cüzdanlarında 'Mehmet Şimşek' yazılı 12 kişinin bulunması özellikle ilk zamanlarda bazı tatlı sürprizlerin yaşanmasına sebep oldu. Özellikle merkezde beş kişinin bakanla aynı isim ve soy ismi taşıması ise hem santralcileri hem de sekreterleri zor durumda bırakmış.

Maliye çevrelerinden edinilen bilgilere göre yeni kabinede görevi değişen Bakan Şimşek'e gelen tebrik telefonları ve çiçekler dahi yanlış yere gönderilmiş. Bakan Şimşek'le aynı ad ve soyadı taşıyanların beşi bakanlık bünyesinde çalışırken iki kişi Milli Piyango, geriye kalan ise Gelir İdaresi Başkanlığı'nda (GİB) vezne veya bir başka birimde memur olarak görev yapıyor. Maliye'deki benzerlik sebebiyle ilk başlarda Mehmet Şimşek isimli bir çalışana ulaşmak isteyenler, "Hangi Mehmet Şimşek'i arıyorsunuz? Sayın Bakan'a ulaşmak istiyorsanız santralden özel kalemini bağlatmanız gerekiyor." cevabıyla karşılaştı. Ayrıca bu söz konusu isim benzerliği durumu bazı dedikodulara sebebiyet verince Bakan'ın bir çalışma yaptırdığı ortaya çıktı. Kadrolaşma iddialarına cevap niteliği taşıyan çalışma sonrasında çalışanlardan sadece Bakan Şimşek'in Batman Gercüşlü olduğu ortaya çıktı. İddiaların aksine bu kişilerin Bakan Şimşek'le herhangi bir akrabalık bağı da tespit edilemedi.

Maliye'nin merkez ve taşra birimlerinde çalışan sayısı 44 binin üzerinde. Bakanlığın merkez teşkilatında 7 bin 336 kişi çalışırken, taşradaki personelin sayısı ise 37 bin 64. Bakanlık teşkilatında 31 kişi de yurtdışında görevde bulunuyor. Öte yandan mayıs ayı başında kabineye kriz ayarı yapılarak bazı isimlerin yeri değişmişti. Sağlık sorunlarının da etkisiyle üç dönemdir maliye bakanı olan Kemal Unakıtan yeni kabinede yer almazken, yerini Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e bırakmıştı. Başbakan Erdoğan, Şimşek değişikliği ile Maliye'ye Turgut Özal gibi dışarıdan bir atama yapmıştı.

ERCAN BAYSAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber