Trafik katliamı için 15 yıl ceza gündemde

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Eylül 2009 10:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Oya ARMUTÇU / ANKARA

Yargıtay Ceza Kurulu, trafik kazası davaları için üst sınırdan 15 yıl ceza verilip verilmemesini karara bağlayacak.

Kurul kararı olumlu çıkarsa, katliam gibi kazalara yol açanlar 15 yıl hapis talebiyle yargılanacak.

YARGITAY Ceza Genel Kurulu, bir kadının ezilerek öldüğü trafik kazası davasında, ?katliam? gibi kaza yapan sürücülere üst sınırdan 15 yıl ceza verilmesini tartışacak. Ankara'da 9 Haziran 2007'de, ehliyeti olmayan aşırı alkollü Veli D., arkadaşından aldığı emanet araçla Rahime K.'nin ölümüne, Mehri K.'nin yaralanmasına neden oldu. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın ehliyeti olmadığı halde araba kullanmasını, bira ve votka içip ?iyice sarhoş? olduktan sonra bir arkadaşından aldığı otomobille suçu işlediğini ve ?tamamen kusurlu? olduğunu belirtti. Mahkeme, sanığı ?Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olmaktan? 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.

Üst sınır 15 yıl

Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, ?Bu ceza asgari haddin çok üzerinde. Adalete, hakkaniyete uygun ceza verilmeli? diyerek kararı bozdu. Mahkeme bozma kararına direnerek, ?eylemin katliam derecesinde gerçekleştiğini, insan hayatının bu derece değersiz sayılamayacağını? vurguladı. Bu karar sanık avukatı tarafından Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda temyiz edildi. Kurul, 29 Eylül'de davayı görüşüp nihai kararı verecek. Kurul, direnen mahkemeyi haklı bulursa, ?katliam? gibi kaza yapan sürücülere üst sınırdan 15 yıl ceza verilmesine ilişkin yeni bir içtihat kararı çıkacak.

Ucuz kurtuluş yok Aksaray-Konya karayolunda meydana gelen bu kazada, 33 öğrenci hayatını kaybetmişti. Yargıtay karar alırsa, bu tür kazaların sorumluları öyle birkaç yılla kurtulamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber