'Altına talep yok, fiyatlar spekülatif artıyor'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2009 13:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, altın fiyatlarının 2 haftalık süre içerisinde kaydettiği yüzde 7'lik artışın, çoğunlukla vadeli piyasalarda açığa satışların kapatılması işlemlerinden ve spekülatif nedenlerden kaynaklandığını ifade etti. Saraç, ?Buna karşın fiziki altın talebinde bir artış gözlenmiyor? dedi.

Saraç, bu yaz hisse senedi piyasalarında kaydedilen yükselişlerin sürdürülebilirliğine dair endişelerin, güvenli liman olarak görülen altını son bir haftada yüzde 7 civarında yükselterek 17 Eylül günü 1.023,40 dolar/ons ile Mart 2008 tarihinden beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştırdığını hatırlattı.

Borsalar korkuttu

Altının 2008 Mart ayında 1.030.80 dolar/ons'luk rekor seviyeyi gördüğünü hatırlatan Saraç, şunları kaydetti: ?Çoğu yatırımcı hisse senedi piyasalarında kaydedilen yükselişlerin global ekonomideki toparlanmanın önünde gittiğinden endişe ediyor. Bu toparlanmanın istihdam yaratmayacağı ve hükümetlerin parasal teşviklerinin etkileri azalmaya başlar başlamaz ekonomik toparlanmanın sürdürülmesinin güç olduğu görüşündeydi. Bu nedenle kendilerini hisse senedi piyasalarındaki bir düşüşe karşı korumak amacıyla altın almaktaydılar.

Fiyatların 2 haftada kaydettiği yüzde 7 artış, çoğunlukla vadeli piyasalarda açığa satışların kapatılması işleminden ve spekülatif nedenlerden kaynaklanıyor. Fiziki altın talebinde artış gözlenmiyor. Diğer taraftan dünyanın en büyük altın madeni şirketi Barrick Gold'un forward altın satışını kapsayan hedge işlemlerini tasfiye etmek için 3 milyar dolarlık hisse ihraç edeceğini açıklaması da yükselişte rol oynadı.?

?Yeni hedef 1030 dolar'

Osman Saraç, son günlerde dünyanın en büyük altına dayalı borsa yatırım fonuna gelen yeni yatırımların iki hafta önce başlayan teknik yükselişe küçük yatırımcıların da katılmasını sağladığını sözlerine ekledi.

Osman Saraç, ?1.000 dolar/ons sınırını aşan altının bundan sonraki kısa vadeli hedefi Mart 2008'de gördüğü 1.030.80 dolar/ons'luk rekor seviyedir. Önümüzdeki günlerde altının yeni bir rekor seviyeye ulaşması büyük ölçüde ABD dolarındaki zayıflamanın sürmesine bağlıdır. Öte yandan 2009 yıl sonuna kadar ve 2010 yılında genel olarak tüm metal fiyatlarında artış beklenmekte? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber