Her semte vergi şubesi açılacak

Haber Giriş : 17 Ocak 2005 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir idaresi, temelden değişiyor. Başbakanlık'ta çalışmaları devam eden taslak ile hem ?memnuniyeti' hedef alınan mükellef için sayısız kolaylıklar sağlanırken, vergi kayıp ve kaçağını takip açısından yeni bir yapılanma gerçekleştiriliyor. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in koordinasyonunda yürütülen Gelir İdaresi Başkanlığı Taslağını yeniden düzenleme çalışmalarında model önerisi Başbakanlığa sunuldu. Bu çalışmada hedef, ?en iyi hizmet anlayışı içinde adalet ve tarafsızlıkla mükellefin vergi yasalarına gönüllü uyumunu tam ve zamanında yerine getirmesini sağlamak? olarak belirlendi.

Mükellef hakları

Söz konusu çalışma ile yeni sistemde gelir idaresi, ?mükellef odaklı' hale gelecek, mükellef hakları ön planda tutulacak. Yeni modelde, taşra teşkilatı yeniden düzenlenecek. Vergi dairesi sayısı azaltılırken, uzun vadede tek Türkiye Vergi Dairesi kurulacak. Yaygın hizmetler, mükellefe en yakın noktada vericek. Vergilendirme hizmetlerinin sektör ve mükellef türlerine göre sunulacağı sistemde kağıt ve para, vergi dairesi dışına çıkarılacak. Böylece mükellef ve meslek mensuplarının vergi dairesine gelme ihtiyacı ortadan kalkacak.

Mini vergi şubeleri

Yeni modelde, vergi daireleri yeni yapıya bürünecek. İşe boğulmuş dairelerin yerini ihtisas vergi daireleri alacak. Büyük illerde 1 adet Gelir Vergisi, 1 adet kurumlar vergisi, 1 adet serbest meslek kazançları, 1 adet dış ticaret vergi dairesi gibi vergi daireleri bulunacak. Bu şekilde vergi daireleri, meslek ve uzmanlık bazında oluşturulacak. Mükellefler, artık normal vergi işlemleri için vergi dairesine gelmeyecek. Bütün vergiler elektronik ortamda verilecek. Vergiler de bankalara ya da yine elektronik ortamda EFT yoluyla yatırılacak. Böylece vergi beyanı, tahakkuk ve tahsilat işlemlerinden kurtulacak vergi daireleri, mükellefini yakından izleyecek, vergi kayıp ve kaçağının üzerine gidebilecek, kayıt dışı ekonomi daha yakından izlenecek. Hizmetler için semtlerde elektronik altyapı ile donatılmış mini vergi şubeleri kurulacak.

Mükellefe ne getirecek

* Hizmetler şubeler aracılığıyla vatandaşın ayağına götürülecek. Esas, mükellef memnuniyeti olacak.
* Mükellef memnuniyetini sağlamayı amaçlayan işlemler ?mükellef hizmetleri' birimince yürütülecek.
* Bu birim, işlemlerde kolaylık ve basitliği sağlayacak, şikayetlerin ortadan
kaldırılması yanında mükellefe hukuki yardımda bulunacak.
* Çağrı merkezleri oluşturulacak. Bu merkezler vatandaşa, vergi borcu dahil, mükellefiyeti konusunda bilgi verilecek, yine bankalarda olduğu gibi idare ve şubelerde de müşteri temsilcileri görev yapacak ve bunlar, vatandaşı vergisel konularda aydınlatacak.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber