Servislere ?detaylı' denetim

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Eylül 2009 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okulların yeni eğitim yılına başlamasıyla birlikte harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, valiliklere gönderdiği özel genelgeyle okul servis araçlarının ?detaylı' denetime tabi tutulması talimatını verdi

Ulaştırma Bakanlığı'nın Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'nde yaptığı ?yaş sınırının 12'den 20'ye yükseltilmesi? yönündeki değişikliğin ardından başlayan kamuoyu tartışmaları devam ederken, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), valiliklere gönderdiği genelgede okul servislerine yoğun ve detaylı denetim yapılması talimatı verdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın imzasıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı ve belediyelere de gönderilen genelgede, okul servislerinin şu 11 konuda denetlenmesi istendi:

- Okul servis araçlarının başta Karayolları Trafik Yasası ve ilgili yönetmelik ile Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'ne uygun olup olmadığı,

- Belediyelerce düzenlenen okul servis aracı özel izin belgesi ve okul servis aracı bakım ve onarım takip formunun bulunup bulunmadığı,

- Araçlarda ?Okul Taşıtı? yazısı ve ?Dur? kırmızı ışık veren lambanın araç üzerinde çalışır durumda olup olmadığı,

- Okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinin taşınmasında araçlarda ?Rehber personel? olup olmadığı,

- Şoför ve rehber personelin yönetmelikte belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı,

- Şoförün başta hız, kavşaklarda geçiş önceliği, indirme ve bindirme kurallarına riayet edip etmedikleri olmak üzere trafik kurallarına ve yükümlülüklerine uyup uymadığı,

- Şoförün araçta sigara içip içmediği ve servis içinde içilmesine izin verip vermediği,

- Araç kapılarının şoförce açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik yada elle kumanda edilebilir olup olmadığı,

- Aracın her koltuğunda emniyet kemeri bulunup bulunmadığı ve kullanılıp kullanılmadığı,

- Taşıma sınırının üzerinde öğrenci taşınıp taşınmadığı konuları ?periyodik? olarak incelenecek.

?Ceza puanlarını sorgulayın'

Atalay, genelgesinde servis şoförlerine ait sürücü belgelerinin ceza puanlarının EGM'nin internet sitesinde yer aldığını belirtirken, okul idareleri ve okul servis araçları kiralama komisyonlarının servis şoförlerinin ceza puanlarının sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Çubukçu: Kuralları biz koyarız

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, okul servislerine yönelik tartışmaya son noktayı koydu. ?Ulaştırma ve İçişleri bakanlıklarının koyduğu genel kurallar bizi bağlamaz. Genel servisler için onlar istedikleri kararları alabilirler ama öğrenci servisleri için bizim kurallarımız geçerli. Dünden bugüne değişen bir şey olmadı. Olmayacak? dedi.

Çubukçu, servis şoförlerinin dün olduğu gibi bugün de ilköğretim mezunu olmasında bir sakınca görmediklerini, ama görevli rehberlerin lise mezunu olacaklarını söyledi.

Yaşlı servis araçlarının ise eğitim için söz konusu olmadığını, sadece 12 yaş altındaki servislere öğrenci taşımacılığı izninin verildiğini hatırlattı ve şöyle konuştu:

?Öğrenci servisleri çok sıkı bir şekilde denetlenecek. Öğrenciyi ve veliyi rahatsız edecek her şikâyet dikkate alınacak. Öğrenci sayısından dinlenecek müziğe kadar her şey yönetmeliklerle belirleniyor. Aksi yönde davrananlara müsaade edilmeyecek...?

TOLGA ŞARDAN Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber