Kamu çalışanları, 'etik komisyonları' tarafından denetleniyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2009 16:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurt genelindeki tüm kamu çalışanları, valilikler bünyesinde kurulan 'etik komisyonları' tarafından denetleniyor. Yasalarda belirtilen kamu görevlilerinin hediye alma sınırlarını da denetleyen komisyonlar, vatandaşlardan gelen şikayetleri de değerlendiriyor.

Etik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmek, personelin etik davranış ilkeleri konusunda karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak tavsiyelerde ve yönlendirmelerde bulunmak, etik uygulamaları değerlendirmek amacıyla Bursa Valiliği bünyesinde kurulan Etik Komisyonu faaliyetlerini sürdürüyor. 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında ve Bu Kanun'un 3. ve 7. maddelerine dayanılarak hazırlanan Kamu Görevlileri Etik Davranışı İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 2005'te Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelik çerçevesinde, illerde vali yardımcısı başkanlığında 4 veya 6 kişilik komisyon oluşturulmuştu. Özellikle kamu personelinin etik kurallara uyup uymadığını denetleyen komisyonlar bir yandan da eğitim çamlışmalarını yürütüyor. Bursa Valiliği bünyesinde kurulan etik komisyonda bir vali yardımcısının yanısıra defterdar, milli eğitim müdürü ve bayındırlık ve iskan müdürü görev yapıyor.

İlgili yönetmeliğin yayımından itibaren 3 ay içinde Bursa'daki tüm kamu personeline 'Etik Sözleşme' okutulup imzalatılarak personelin özlük dosyalarına konuldu. Hizmet içi eğitim seminerlerinde ise 'Yolsuzlukla Mücadele ve Etik' konulu eğitim verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber