İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sorgu odaları şeffaf olacak

Haber Giriş : 17 Ocak 2005 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kopenhag Siyasi Kriterleri kapsamında insan hakları ve demokratikleşme konusunda iki yılda reform niteliğinde değişiklikler yapan hükumet, tüm bakanlıklar nezdinde AB'ye uyum çalışmaları başlattı. Bakanlıklar, uygulama alanlarında üzerine düşenleri yerine getirmek için çeşitli projeler hazırlıyor. İçişleri Bakanlığı da, ifade alma ve sorgu odaları konusunda ciddi değişiklikler yapacak. Bakanlığın öncelikli uygulamaya koyacağı projelerin başında, poliste ifade alma yöntemleri ve ifade alma odalarını çağdaş standartlara kavuşturulması yeralıyor.

İlk uygulama 30 ilde olacak. Buna göre bu illerdeki sorgu odaları, AB standartlarına uygun olarak yeniden oluşturulacak. Genellikle karanlık bodrum katlarda veya en üst katlarda yeralan sağlıksız koşullardaki sorgu odalarının devri kapanacak. Sorgu odaları ABD ve AB'de olduğu gibi, dışardan içerisi görünecek şekilde şeffaf hale getirilecek. Sorgu odalarındaki, ışık, ısı ve havalandırma koşulları insan sağlığına uygun kriterlere yükseltilecek, mutlaka yatak ve klima bulundurulacak.

VİDEOYA KAYDEDİLECEK

Sorgu odalarının bir duvarı mutlaka camdan yapılacak. Zanlının polis tarafından gözaltında tutulduğu sürenin tamamı videoya kaydedilecek. Böylece, zanlıların, 'İfadem işkence ve baskı altında alındı' iddialarının önüne geçilmiş olacak. Öncelikle illerde oluşturulacak yeni sorgu odaları, daha sonra ilçe emniyet müdürlükleri ve karakolları da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak.

Amerikan tipi modern sorgu odalarının yanısıra, sorgulama yöntemleri de yeniden belirlenecek. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, sorgulama projesinde çalışacak bin emniyet görevlisi eğitim programına alındı. Aybaşından bu yana yürütülen eğitim çalışmasında, sorgu ve ifade alma yöntemleri konusunda yurtdışında özel eğitim almış 200 uzmandan yararlanılıyor. Programa katılan emniyet mensupları, eğitim çalışmasının ardından, ilk uygulamanın başlatılacağı 30 ilde görevlendirilip sorgulara katılacaklar.

'Özel' hükümlüler için 'özel' elkitabı

Avrupa Birliği'ne uyum, devletin insan haklarına yönelik hassasiyetini günden güne geliştiriyor. Yeni İnfaz Kanunu'nda görme ve işitme engelli hükümlülere özel düzenlemelere yer verildi. Artık görme engelli hükümlülere, kabartma harflerden oluşan 'Braille alfabesi'ne (altı nokta alfabesi) göre düzenlenmiş hükümlü elkitabı dağıtılacak.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanacak görme engellilere ilişkin hükümlü elkitabında, cezaevi kuralları, hükümlü hakları, şikayet yolları, hükümlülerin sorumlulukları ile disiplin suçları ve cezaları konusunda ayrıntılı bilgilere yer verilecek. Yaşamının 17 yılını cezaevinde geçiren görme engelli avukat Eşber Yağmurdereli, yeni düzenlemenin, olumlu ancak yetersiz olduğunu söyledi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber