İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

BELPER'le Beldiye Başkanları'na karne

Haber Giriş : 17 Ocak 2005 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, merkezi idarenin önemli yetkilerinin yerel yönetimlere devrini öngören, Kamu Yönetimi Temel Yasası ve Yerel Yönetimler Yasası'nın ardından, belediyeleri performans açısından mercek altına alacak yeni bir proje için çalışma başlattı.

Belediyelerde Performans Ölçümü Projesi (BELPER) olarak adlandırılan yeni sistem kapsamında, belediyeler, her yıl denetlenecek ve raporlar kamuoyuna açıklanacak. İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulacak BELPER birimi, büyükşehir belediyelerinden belde belediyelerine kadar tüm belediyelere ilişkin bilgilerin depolandığı geniş kapsamlı bir bilgi bankası oluşturacak.

DENETİM YAPACAK

Sistem sayesinde belediyelerin performansları da ölçülecek. Hatta belediyelerin katı atık hizmetleri bile denetlenecek. BELPER, belediye ve il özel idarelerini, araç ve iş makinelerini, kadro ve istihdamını, bütçe ve kesin hesabını, imar planlarını, su ve kanalizasyon hizmetlerini, katı atık ve ulaştırma hizmetlerini, taşınmaz mal varlıklarını, belediyelere bağlı kuruluşları ve işletmeleri mercek altına alacak.

EŞE DOSTA İŞ YOK

Proje, yerel yönetimlerin personel politikalarını da sıkı takibe alacak. Özellikle seçim dönemlerinde ve sonrasında, belediyelere ihtiyaç fazlası personel alımı yapılması da engellenecek. Ayrıca, personelin, daha etkin ve verimli çalışması için öneriler sunulacak. Belediyeler ise yıllık hedeflerini belirleyerek hem kamuoyuna açıklayacak hem de İçişleri Bakanlığı'na bildirecek. İçişleri Bakanlığı belirlenen hedeflere ne ölçüde yaklaşıldığını takip ederek belediyelere performans karnesi verecek.

Belediyelerin karnesinde kaynakların etkili, verimli ve vatandaşa karşı sorumlu kullanılıp kullanılmadığı, kullanılan bütçenin üretilen işe bağlı olarak yerinde olup olmadığı gibi kriterler yeralacak.

AMAÇ KALİTEYİ ARTIRMAK

Hükumet bu projeyle belediyelerin hizmet kalitesini artırmayı hedefliyor. Proje ile değişime açık, yurttaşa saygılı, hesap verebilen, şeffaf, ulusal ve uluslararası standartlara uyum sağlayan, yerel ve ulusal demokrasinin gelişmesine katkıda bulunan, verimli, uyumlu ve paylaşımcı bir yerel yönetim yapısının ortaya çıkması amaçlanıyor.

Ercan YAVUZ / AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber