Erdoğan: Profesör başına 3,5 öğrenci düşüyorsa burada bir sıkıntı var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2009 19:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sağlıkta reform ve dönüşüm çalışmaları çerçevesinde 7 yılda Türkiye'nin dört bir yanına çok sayıda sağlık tesisi inşa ettiklerini söyledi. Türkiye'nin önündeki en önemli sorunun doktor sıkıntılı olduğunu belirten Erdoğan, "Türkiye'de bir profesör başına 3,5 öğrenci düşüyor. Bu sayı Almanya'da 23'se burada bir sıkıntı var demektir." dedi. İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Hastanesi'nin resmi açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Valisi Muammer Güler, İBB Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

31 bin 500 metrekare kapalı alana kurulu Mehmet Akif Ersoy Hastanesi 300 yatak kapasitesine sahip. Avrupa Yakası'nın ilk kalp ve damar hastanesi olma özelliğini taşıyan Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'nde, son teknoloji ile donatılmış anjiyo laboratuarı, modern ameliyathaneler, her doktora ayrı tahsis edilen muayene odaları da bulunuyor.

Açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 7 sene önce hükümete geldiklerinde Türkiye'yi eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olmak üzere 4 temel üzerine inşa edecekleri sözünü verdiklerini belirtti. Geride kalan 7 yılda bu 4 temel üzerinde çok büyük eserlere imza attıklarını belirten Erdoğan, sağlığın önemine ise Kanuni Sultan Süleyman'ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözleriyle açıkladı. Erdoğan, "Sağlık hizmetlerinde erteleme gibi, öteleme gibi kavramları asla kabul etmiyoruz. Bu ülkenin insanlarına nelerin reva görüldüğüne, tedavi olmak için vatandaşımızın ne gibi sıkıntılar yaşadığına yıllarca tanık olduk. Hastane kapılarında bizler de süründük. Neler çektiğimizi biliriz. İlaç almak için neler çektiğimizi biliriz. Yaşadık bunları. Bu çaresizlikler içersinden bu günlere geldik. Türkiye bunları yaşadı. Hem de çok uzak bir geçmişi değil. 7 sene öncesini hatırlarsanız bu manzaralar gözümüzün önüne gelir. " diye konuştu.

AMERİKALI TURİSTLER BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN NE İSTEDİ?

Konuşmasında kısa bir süre önce Sultanahmet Camii'nde Amerikalı turist kafilesiyle yaşadığı diyalogu anlatan Başbakan Erdoğan, Amerikalı turistler Türkiye'nin sağlıkta gerçekleştirdiği reformu duyduklarını ve nasıl başardığını kendisine sorduklarını belirtti. Erdoğan, "Kalabalık bir turist grubuydu. Nasıl yaptınız bu işi dediler. Şöyle kısa ayak üstü bir şeyler anlattım. Anlattıktan sonra 'Duyduk ki Amerika'ya gidiyormuşsunuz' dediler. 'Evet gidiyoruz' dedik. Obama'ya da anlatır mısın bunu ? dediler. Halbuki sayın Obama bu ara sağlık reformunu yaptı, bundan dolayı baya başı dertte. Bizim de başımız zamanında bu konuyla ilgili çok ağrıdı." Şeklinde konuştu.

Sağlıkta reform çalışmasının ardından bazı doktorların kamu hastaneleriyle yollarını ayırdığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, ancak bir kısmının ise kalarak hizmet vermeye devam ettiğini söyledi. Her ile en az bir hastane yaptıklarının altını çizen Erdoğan, en büyük sorunun ise doktor sıkıntısı olduğunun altını çizdi. Yapılan hastanelere görevlendirilecek doktor bulamadıklarını vurgulayan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Tek eksiğimiz doktor. Burada eksiğimiz var. Onun için de rektörlerimizden istiyoruz. Bize doktor yetiştirin. Bu konuda YÖK'le de anlaştık. İnşallah daha farklı bir şekilde doktor yetiştireceğiz. Artık ülkemizde bir profesörü 3,5 öğrenci düşmesin. Almaya'da profesör başına 23 -24 öğrenci düşüyor da bende 3,5 düşüyorsa bunda sıkıntı var demektir. Bunu aşmamız lazım. Türkiye bunu başardığı andan itibaren biz de bu sıkıntıyı aşarız. " diye konuştu.

BAKAN AKDAĞ: "YAŞAMA ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ"

Anadolu yakasında kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili kamuya ait 2 hastanenin hizmet verdiğini belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, açılışı yapılan Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nin Avrupa Yakası'ndaki ihtiyacı karşılayacağını söyledi.

Hükümet olarak vatandaşların sağlık sorunlarını çözmek için yeni yatırımlar yapmaya devam edeceklerini ancak vatandaşların da yaşama alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini söyledi. Akdağ, "Yaşama biçimimizi değiştirerek, daha sağlıklı beslenerek, şişmanlamamaya özen göstererek, sigara içmeyerek, sigara içilmesi yasak alanlarda zaten sigara içilemiyor, ama evlerimizde de çocuklarımızı eşlerimizi sigara dumanına maruz bırakmayarak kalp sağlığımızı koruyabiliriz." Şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Muammer Güler ve beraberindeki heyet hastanenin açılış kurdelesini birlikte kesti. Erdoğan açılışın ardından hastaneyi gezdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber