?Milli Eğitim'de 20 milyonluk skandal' iddiası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Eylül 2009 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfredattan kaldırılan ders için 700 bin kitap basıp dağıtmışlar!

TÜRKİYE Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Anadolu Liseleri dışındaki liselerin 9'ncu sınıflarında okutulan ?Tanıtım ve Yönlendirme' dersini bu yıl müfredattan çıkarmasına rağmen, aynı dersin kitaplarından 700 bin adet bastırılarak öğrencilere dağıtıldığını iddia etti. Türkoğlu, geçen öğretim yılında bu dersin eğitiminin kitap olmadan verildiğine dikkati çekerek, ?Geçen yıl ders var, kitap yoktu, Bu yıl kitap var ders yok. Okulların ihtiyaçları karşılanamazken, 20 milyon liranın çöpe atılması bir skandaldır? dedi.

Türkiye'de özellikle kamu kesiminde yaşanan savurganlığın bir örneğinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın ücretsiz kitap dağıtımında yaşandığı iddiası Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu tarafından gündeme getirildi. Türkoğlu, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 9 Mart'ta müfredattan çıkartılan ?Tanıtım ve Yönlendirme' dersinde okutulan iki kitabın Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından 4 Nisan'da 700 bin adet bastırıldığını söyledi. Türkoğlu'nun birer örneğini gösterdiği kitapların ikinci sayfalarında, ?Mesleki ve Teknik Eğitim Alanları Tanıtım Modülü' kitabın 448 bin, ?Akademik Spor ve Sanat Eğitim Alanları Tanıtım Modülü' adlı kitabın da 296 bin adet basıldığı belirtiliyor. Türkoğlu, ?Baskı notlarındaki diğer bir çelişki ise, ?Eğitim Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı'nın, 10 Nisan 2009 gün ve 693 sayılı yazısı ile eğitim aracı olarak kabul edilen kitabın baskı talimatının 4 Mart 2009'da verilmiş olmasıdır. Çelişkiye bakın; 9 Mart'ta Talim ve Terbiye Kurulu dersi müfredattan çıkarıyor. Ama birileri baskı kararı ve talimatı veriyor. Bunun adı skandaldır? dedi.

?DERSİN YERİNE GEOMETRİ KONULDU'

Her iki kitabın okulların açıldığı ilk gün Anadolu Liseleri dışındaki genel ve mesleki liselerin 9'uncu sınıf öğrencilerine dağıtıldığını belirten Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu şunları söyledi: ?Milli Eğitim Bakanlığı'nın ücretsiz kitap dağıtımı tam bir fiyasko oldu. Bu yıl liselerin ?tanıtım ve yönlendirme' derslerinde okutulmak üzere ?Mesleki ve Teknik Eğitim Alanları Tanıtım Modülü' ve ?Akademik Spor ve Sanat Eğitim Alanları Tanıtım Modülü' adlı iki kitap Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 700 bin adet basıldı. Fakat çok ilginç bu kitapların dersi, bu yıl müfredatta zorunlu okutulacak dersler arasından Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 9 Mart'ta aldığı kararla kaldırıldı. Yani hem dersi kaldırıp hem de 700 bin adet kitabını basıyorsunuz. Üstelik geçen yıl bu ders olmasına rağmen kitabı yoktu. Bu yıl ders müfredattan kaldırıldı. Yerine zorunlu geometri dersi konuldu. Ama dersin kitabı basıldı? dedi.

?20 MİLYON LİRA ÇÖPE'

Talim Terbiye Kurulu'nun iptal kararına rağmen neden kitap basıldığının anlaşılamadığını vurgulayan Selçuk Türkoğlu şu iddialarda bulundu: ?Kitapların piyasa değerini ortalama 30 TL olarak düşünürsek, 20 milyon liranın üzerinde para israf edilmiş oluyor. Siz okullarınıza ödenek ayıramıyorsunuz. Okul yöneticileriniz okulun ihtiyaçlarını karşılamak için her eğitim öğretim yılının başında velilerle kavga ediyor. Masraflarını karşılayabilmek için olmadık yollara başvuruyor. Okullarınızda güvenlik görevlisi yok. Okullarınızda hizmetli yok, ama diğer taraftan bu kitaplardan 700 bin adet basıyorsunuz. Bu kitapları bir şekilde çöpe atıyorsunuz.? Türkoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun konu hakkında araştırma yapmasını isteyerek, sorumluların bulunup cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber