Aslfalt yolsuzluğunu, fatura ve irsaliye karşılaştırması ortaya çıkardı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2009 15:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Erzurum İl Özel İdaresi, asfalt taşıma ihalesini alan firmanın piyasa değeri 841 bin lira olan 800 ton asfaltı teslim etmediğini aylar sonra fark etti. Bir memurun irsaliye ile faturaları karşılaştırmasıyla ortaya çıkan suiistimalle ilgili olarak il özel idaresi yetkilileri suç duyurusunda bulundu.

Erzurum İl Özel İdaresi'ni zarara uğratan yolsuzluk 2008 yılı nisan ayında TÜPRAŞ'tan 2 milyon 178 bin lira değerinde asfalt alım protokolü yapmasıyla başladı. Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, yapılan ihale ile asfalt taşıma işini Erzurum'da petrol ofisi bulunan bir firmaya verdi. Doğrudan temin yöntemi ile Batman'dan asfalt taşımaya başlayan firma, farklı tarihlerde gerçekleştirdiği nakliye esnasında 800 tonluk asfaltı teslim irsaliyesinde göstermeyerek başka yere sattığı TÜPRAŞ'ın hesabına yatırılan paraların faturası gelince ortaya çıktı.

İlk nakliyede TÜPRAŞ'tan alınan 300 tonluk asfaltın faturayla uyum sağlamadığını tespit eden il özel idaresi görevlileri, diğer faturaları da inceleyince piyasa değeri 841 bin lira olan yaklaşık 800 ton asfaltın teslim edilmediğini belirledi. Açılan soruşturmanın ardından taşıyıcı firma hakkında13 Ağustos 2008' de Erzurum Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Daha sonra Vali Sami Bulut'un talimatıyla konunun İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesi üzerine müfettişlerin el koyduğu dosya ile ilgili olarak İl Özel İdare Teslim Alma Komisyonu'nda bulunan memurlar ve bazı daire başkanları hakkında da soruşturma açılmasına kara verildi.

Taşıyıcı firma ise iddiaları kabul etmedi. Ancak, avukatları aracılığı ile özel idare yetkilileri ile görüşerek kayıp malzemenin en kısa zamanda temin edileceği sözünü verdi.

Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok da konunun yeni olmadığını kayıp asfaltın bir yıl öncesine gittiğini olayın bir görevlinin dikkati sonucu ortaya çıktığını söyledi, ancak olayın kasıt değil, ihmalden kaynaklandığını belirtti. Altınok, "Biz olayın tespitinden hemen sonra Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunarak yasal süreci başlattık. Erzurum Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı süreç devam etmektedir. Bu süreç devam ederken konunun idari yönden soruşturulması için valilik makamına müracaatta bulunulmuş, İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettiş tarafından idari soruşma başlatılmış ve tamamlanmıştır. Adli makamın vereceği sonucu beklemekteyiz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber