Aşıları zamanında yaptırıp, çocuk hastalıklarının önüne geçin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2009 15:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gelişen tıp teknolojisi ile piyasaya sunulan aşıların, hastalıkların tedavisinde önemli bir unsur oluşturduğunu belirten uzmanlar, aşı ile çocukların hastalıklardan korunabileceğine dikkat çekiyor.

Özel Bursa Hayat Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Tamer Parıldar, çocukların her zaman korku dolu gözler ile baktığı aşıların günün gelişen teknolojisi ile yenilenerek etkilerinin ve koruma özelliklerinin artırıldığını söyledi.

Ailelerin çocuklarının aşılarını aksatmadan yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Parıldar, bu tavsiyeye bütün ailelerin mutlaka uyması gerektiğini, amaçlarının çocukları sağlıklı yarınlara ulaştırmak olduğunu kaydetti.

Çocuk sağlığındaki en önemli unsurun aşı olduğunu aktaran Parıldar, yeni geliştirilen aşılar hakkında şu bilgileri verdi: "Yeni aşılardan biri olan Rota Virüs, bebeklerin ilk yaş öncesi ağır ishal, ateş, havale veya ölümcül bir virüse karşı korunmasını sağlıyor. Bu aşı 2 ve 4. aylarda olmak üzere iki kez uygulanıyor. Zatürre olarak bilinen Pnomoni aşıları, akciğeri seven bir mikroorganizma olan S. Pnomonia'nın en çok bulaşıcı olan 5 ve 6 adet alt grubu için hazırlanıyor. Bu aşı, bebeklere 2 aydan başlayarak 1 yaşına kadar 4 kez, 1 yaşından sonra ise 2 kez uygulanması yeterli olacaktır. Sağlık ocaklarında uygulanabilir. Bebeklerin zatürreye karşı daha güvenli olacaktır. Bir diğer yenilenen aşının ise Suçiçeği aşısı. Bebeğe bu aşı 13 aylıkken bir defa yapılması yeterli."

Üzerinde durulması gereken bir diğer önemli aşının ise Hepatit A olduğunun altını çizen Dr. Tamer Parıldar, "Karaciğer iltihaplanması anlamına gelen virüsal ve çok sarartan bir hastalık olan Hepatit A'ya karşı uygulanan aşı ile çocuklar ömür boyu güvende olur. Hepatit A aşısı 2 ile 2,5 yaş arasında 2 kez uygulanır." dedi.

Son aylarda 5 yaş üstündeki çocuklar için Boğmaca asellüler aşının da piyasaya çıktığını müjdeleyen Parıldar, ancak bu aşının henüz özel olarak yapılamadığını kaydetti.

Bebeklikte yapılan boğmaca aşısının daha önce 4 yaş üstündeki çocuklara yapılamadığını hatırlatan Dr. Parıldar, boğmacanın büyüklerden tekrar çocuklara geçebildiğini ve çocuklarda aylarca süren bir bronşit hastalığının oluştuğunu söyleyerek, aşı sayesinde bu kötü dönemin de geride bırakılacağını açıkladı.

Piyasaya yenilenerek sürülen diğer aşının ise bütün yaş gruplarının yakından tanıdığı grip aşısı olduğunu aktaran Parıldar, "Bu aşı her yıl görülebilecek ağır gribal enfeksiyonlara karşı hazırlanmıştır. İlk yapılanlara 2 kez, sonraki senelerde ise 1 kez uygulanması yeterli olan aşı, bebeğinizin özellikle kış aylarını rahat geçirmesini sağlar.'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber