Katılım paylarında geçmişe dönük tahsilat, vatandaşı mağdur ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Ekim 2009 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastalardan alınan muayene katılım paylarında büyük bir kargaşa yaşanıyor. Danıştay'ın hastanenin türüne göre 3 ile 10 lira arasında alınan katılım paylarını iptal etmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2 Haziran'da bütün katılım paylarını 2 lirada eşitledi.

Fakat Medula sistemini yenilemedi. Bu nedenle haziran ayından itibaren hastanelere giden hastalardan katılım payı alınmadı. 1 Ekim itibarıyla zamlı alınmaya başlayan katılım paylarına ek olarak geriye dönük tahsilat da başladı. 4 aydır hastaneye gitse de muayene katılım ücreti istenmeyen vatandaşlardan birikmiş borçlar talep edilince hastalarla eczacılar karşı karşıya geldi.

1 Ekim'den itibaren hastaneye giden sigortalılar, özel hastaneye 12 lira, devlet, üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerine 5 lira katılım payı ödüyor. İlaç yazdıranlar 3 lira da eczaneye reçete parası veriyor. Artık sağlık ocağı ve aile-kurum hekimlerinde ilaç yazdıranlardan da 2 lira reçete parası alınıyor. Yeşil kartlılar ise hastaneye muayene parası vermiyor ancak ilaç yazdırırlarsa eczaneye 8 lira reçete ücreti ödüyor. SGK, haziran ayında sistemini yenilemediği için bu aydan itibaren hastaneye gidenlerin biriken eski katılım payları da istenmeye başlandı. Birçok hastadan gittiği sağlık kurumuna göre ortalama 40-50 lira istenmesi vatandaşı çileden çıkarıyor.

Ankara'da Emraz Eczanesi sahibi Kenan Karademir yaşanan karmaşanın kendilerine mal edilmesinden yakınıyor. Önceki gün ilaç almaya gelen bir hastaya 114 lira katılım payı çıktığını belirten Karademir, "Biriken katılım paylarını bizim aldığımızı zannediyorlar. '4 ay öncesinin parası şimdi mi alınır?' tepkisiyle karşılaşıyoruz. 2 liraları her gidişte alsaydık vatandaşa dokunmazdı ama şimdi birikince vermekte zorlanıyorlar." diyor. Zonguldak'taki Canan Eczanesi'nde de benzer sorunlar yaşanıyor. Ocaktan kalma katılım payı karşılarına çıkan vatandaşlar eczacılarla tartışıyor. Geçmiş muayene ücretlerini ödemek istemeyen vatandaşlar, Sosyal Güvenlik merkezlerine akın ediyor. Yaşananın karmaşa olmadığını savunan SGK yetkilileri ise kayıtların yenilenmesinin ardından geçmişe dönük tahsilatın başladığını bildiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber