İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Şehit polis müdürüne tazminatı iade talebi

Haber Giriş : 18 Ocak 2005 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet, 1979 yılında açılan çapraz ateş sonucu öldürülen Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul'un ailesine ödediği yaklaşık 14 milyar liralık tazminatı geri istedi.

Emekli Sandığı, Şehit Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul'un, daha sonra çıkarılan yasa kapsamında "terör şehidi değil, görev şehidi" kapsamına girdiği gerekçesiyle, ailesine görev tazminatı ödemesini durdurdu.

Emekli Sandığı, son beş yılda ödediği tazminatları da geri isteyerek, Yurdakul'un ailesine 13 milyar 618 milyon liralık borç çıkardı.

Söz konusu "borç" Cevat Yurdakul'un kızı Ayçil Yurdakul'un evlendiğini bildirmek üzere Emekli Sandığı'na başvurması üzerine ortaya çıktı. Emekli Sandığı'nın Ayçil Yurdakul ve annesine toplam 13 milyar 618 milyon 760 bin lira borç çıkardığı öğrenildi.

Cevat Yurdakul'un yeğeni Necip Yurdakul, olayın kendilerine tebliğ edilmesinin ardından Emekli Sandığı'na bir dilekçeyle başvurduklarını, ancak başvurularına henüz yanıt alamadıklarını söyledi.

Yurdakul, dilekçelerinin sonucunu öğrenmek üzere Emekli Sandığı'nı aradıklarını anlatırken, "Bir memurdan aldığımız duyuma göre, gelecek yanıtın olumlu olmasını beklemiyoruz" dedi.

Yurdakul, Emekli Sandığı'nın tazminatı geri istemesine, Cevat Yurdakul'un durumunun "3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu" kapsamından çıkarılarak, "2330 sayılı Nakdi Tazminat Kanunu'nu" kapsamına girdiğini gerekçe gösterdiğini ifade etti.

"YARALANDIK"

Yaşadıkları bu olayın kendilerini "tarif edilemez derecede yaraladığını" ifade eden yeğen Yurdakul, "Geçen 25 yıl içinde yaşadığımız onca kötü olayın ardından, bu yaşananları anlamak mümkün değil. Cevat Yurdakul, sabah göreve giderken trafik kazası geçirmemiş, açılan çapraz ateşle bilinçli olarak öldürülmüştür" dedi.

Cevat Yurdakul'un öldürülmeden önceki günlerde tehdit aldığını söyleyen Necip Yurdakul, "Karanlık bir dönemde yaptığı iyi işlerden dolayı hedef haline gelen amcamın aldığı tehditlerin gerçeğe dönüşmesi engellenemedi" diye konuştu.

Amcasının öldürülmesinin ardından aile olarak devletten gereken desteği göremediklerinin altını çizen Yurdakul, katillerin yıllarca bulunamadığını, dava sürecinin kördüğüme döndüğünü belirtti.

Necip Yurdakul, Cevat Yurdakul'un şehitlik beratının 1995 yılında, ölümünün 16'ıncı yılında verildiğini de kaydetti. Kendilerine iletilen gerekçelerle bu borcu ödemek zorunda kalırlarsa, yargıya başvuracaklarını söyleyen Yurdakul, "Mesele ailemizden istenen para değil, yıllar sonra bu gerekçelerle hatırası incitilen amcamın durumudur" dedi.

35 YAŞINDA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul, 28 Eylül 1979'da açılan çapraz ateş sonucu, şoförüyle birlikte öldürülmüş, olayda Yurdakul'un araçta bulunan kayınpederi Muammer Örer de yaralanmıştı. Henüz 33 yaşında Emniyet Müdürü olan Yurdakul, öldürüldüğünde 35 yaşındaydı.

"TÜRKEŞ AZMETTİRDİ" İDDİASI

Adana'da sağ suç odaklarına karşı giriştiği mücadele nedeniyle tehdit edildiği basına yansıyan Yurdakul'un öldürülmesi, Adana, Ankara ve Ordu'da düzenlenen cenaze törenlerinde protesto edilmiş, öğrenciler arasında çatışmalar yaşanmış, olay "Devletin Emniyet Müdürü için öğrencilerle karşı karşıya gelmesi" olarak tarihe geçmişti. Adana polisinde bir grup güvenlik görevlisi de protesto eylemi yapmıştı.

Dönemin MHP Genel Başkanı Alpaslan Türkeş'in Cevat Yurdakul hakkında verdiği olumsuz beyanatlarla olayı "azmettirdiği" iddia edilmişti.

TÜRKEŞ'E "ÇETE KURMA SUÇLAMASINA ZAMAN AŞIMI"

Cevat Yurdakul'un öldürülmesiyle ilgili olarak açılan ve sıkıyönetimin ardından sivil yargıya devredilen Ülkücü Gençlik Derneği davası olaydan 20 yıl sonra Ankara 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde sonuçlanmıştı.

12 Temmuz 2000 yılında sonuçlanan davada, 4 faile 36 yıla kadar değişen ağır hapis cezaları verilmişti. Yurdakul'un öldürülmesi emrini verdiği iddia edilen dönemin MHP lideri Alpaslan Türkeş hakkında açılan davada Türkeş beraat ederken, çete kurma suçlaması ise zaman aşımına uğramıştı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber