MASAK, kurumlarının veri tabanlarından yararlanmak istiyor

Haber Giriş : 18 Ocak 2005 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) Başkanı Gençosman Yaraşlı, klasik suçları izleyip çözmede başarılı olan Türkiye'nin, aynı başarıyı ekonomik suçlarda gösteremediğini belirtti.

Ekonomik suçlarla ilgili kolluk ve yargıda mantalite değişikliğine ihtiyaç olduğunu dile getiren diyen Yaraşlı, "Ekonomik gelişme arttıkça suçlar, klasik suçlardan çıkıp, çıkar elde etmek için işlenen ekonomik suçlara kayıyor" dedi.

Günümüzde karışık cinayet davalarının bile adli tıp, dna testi ve diğer yollarla kısa zamanda çözülebildiğini vurgulayan Yaraşlı, "Ekonomik suçta bu durum değişiyor. Ekonomik suçun konusu olan para ve mal hareketlerinin tespiti gerekiyor. Suç ve suçlu konusunda illiyet bağını kurmak gerekiyor.

Bunların hepsi başka bir örgütlenmeyi gerektiriyor. İşte burada MASAK gibi mali kuruluşlara olan ihtiyaç ortaya çıkıyor. Bu nedenle de zihniyet değişikliğini gerçekleştirmemiz lazım" diye konuştu.

Ekonomik suçların tespiti ve analizi için ciddi bir altyapı gerektiğini belirten Yaraşlı, bu çerçevede İçişleri Bakanlığı'nın nüfus ve vatandaşlık verilerine, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı veri tabanına, adli sicil kayıtlarına, servet bilgileri için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü veri ambarına bağlanmalarının zorunlu olduğunu anlattı. Aynı şekilde Gelirler Genel Müdürlüğü'nün vergi tabanına da ulaşılması gerektiğini bildiren Yaraşlı, "Acil desteğe ihtiyacımız var" diye konuştu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber