Adalet Bakanlığındaki yol tazminatı soru önergesi oldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ekim 2009 14:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla dilerim. 06.10.2009

Av. Turgut DİBEK

Kırklareli Milletvekili

Adalet Komisyonu Üyesi

Adalet Bakanlığı İdari ve Mali İşler Başkanlığı Yol Giderleri ve Tazminatı Genelgesi 1. maddesinde yer alan ?Adlî ve İdarî yargı hakim ve Cumhuriyet savcıları ile Adlî ve İdarî yargıda görevli yazı işleri müdürü, zabıt katibi, mübaşir, icra müdürü, icra müdür yardımcısı ile diğer personele tahakkuku müteakip yol tazminatının 1/2'si ödenecektir. Ancak, bu ödemelerin aylık toplamı en yüksek Devlet memuru aylığını (gösterge 1500 + ek gösterge 8000 x aylık katsayısı ) geçmeyecektir. (Bu da 2009 yılının ikinci yarısı için aylık 531 TL tekabül etmektedir. Zaman zaman iş yoğunluğun fazla olduğu dairelerde çalışan sayısı ile 531 TL çarpıldığında alınan miktar yol tazminatının ilk yarısının da çok altında kaldığından aradaki fark da hesaba yatırılmaktadır). Geçen miktar ve yol tazminatının diğer yarısı, her mahkemenin ve Cumhuriyet başsavcılığının bu işte görevli personeli tarafından, icra dairelerinde ise icra müdürü veya yardımcısı tarafından en geç tahakkuku takip eden ertesi gün o yerdeki bir bankanın " Adlî yargı personel yol tazminatı hesabı"na, İdarî yargıda ise "İdarî yargı personel yol tazminatı hesabı"na yatırılacaktır. Bu hesaplarda toplanan miktarın % 40'ı her ayın son mesai günü bankadan çekilerek Adlî ve İdarî yargı personeline kendi hesaplarındaki miktar kadar ayrı ayrı dağıtılacaktır. Ancak, bu ödemenin yıllık tutarı en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yıllık tutarının yarısını geçmeyecektir. Kalan % 10'u ise aynı gün T.C.Ziraat Bankası Tunalı Hilmi Şubesindeki (6360375-5001) no'lu Adalet Bakanlığı "Adlî personel yol tazminatı hesabı"na havale edilecektir? maddesindeki hesaplarda ?toplanan miktarın %40'ı her ayın son mesai günü bankadan çekilerek Adlî ve İdarî yargı personeline kendi hesaplarındaki miktar kadar ayrı ayrı dağıtılacaktır? ibaresi Anayasa mahkemesinin iptal kararından sonra yeni bir yasal düzenleme yapılması için verilen 1 yıllık sürenin bitim tarihi olan 21.11.2008 tarihinden beri uygulanmamaktadır. Bu tarihten itibaren bu hesaplarda biriken yol tazminatlarının % 50'si personele ödenmekte olup kalan % 50'lik oran hesapta tutulmaktadır.

Buna göre,

Anayasa Mahkemesinin iptal kararından bugüne 1 yıl geçmesine rağmen neden yeni bir yasal düzenleme yapılmamaktadır?

Hesapta biriken para ne kadardır? Hesapta biriken bu paranın personele dağıtılmak yerine hazineye aktarılması, iş yurtları kurumuna devredilmesi ve/ veya başka bir şekilde kullanılması düşünülmekte midir?

Bu para adliye personeline dağıtılmayacak ise, vatandaştan neden alınmaktadır? Bu bir vergi değildir. Memur bu parayı almayacaksa bu para vatandaşa neden ödettirilmektedir?

Genelgenin ilgili maddesinin devamında ?dağıtılacak miktarın yıllık tutarının en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yıllık tutarının yarısını geçmeyecektir? ibaresi bulunmaktadır. Bu şartlar altında icra dairelerinde özellikle de büyükşehirlerde yıllık 30 bin dosyanın işlem gördüğü birimlerde memurların aylık olarak 531,00 TL dışında tazminat alamaması karşısında iş yükü ile orantılı olarak bir değişiklik yapılması ile ilgili bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?

İcra dairelerinin işleyişi ile ilgili olarak cezai ve hukuki anlamda 1.derecede sorumlu olan İcra müdürleri ile diğer personele aynı paranın ödenmesi adalet ve hakkaniyete uygun bir dağılım mıdır? Bakanlığınızca bizce adaletsiz olan bu durumun değiştirilmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber