Terör dışı nedenlerle şehit olan mehmetçiğe de maaş bağlanacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Ekim 2009 23:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

EVİN GÖKTAŞ / ANKARA

Gazetemizde geçtiğimiz günlerde yayımlanan ?AYİM'den Mehmetçiki üzen karar? başlıklı haber, bu defa tüm Mehmetçikleri sevindirdi. Muş'un Karlıova ilçesinde iki yıl önce teröristlerle çatışırken üzerine düşen yıldırım sonucu hayatını kaybeden Sinan Yersel adlı eri 'şehit' saymayan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), verdiği yeni bir kararla şehit ailesinin mağduriyetini bir nebze olsun hafifletti.

AYİM, TMY'ye göre şehit erin ailesine maaş bağlamadı, ancak 2330 sayılı Nakdi Tazminat Kanunu kapsamında devletin şehit ailesine aylık ödenmesini kararlaştırdı. Mahkemenin verdiği bu ilk karar uyarınca, bundan böyle vatani görevini yaparken terör dışı nedenlerle hayatını kaybeden Mehmetçiklerin ailelerine maaş ödenebilecek.

AYİM, önceki kararında ?Terörist kurşunu ile ölmediği? gerekçesiyle Terörle Mücadele Yasası (TMY) uyarınca Sinan Yersel'in ailesine ?şehit maaşı? bağlanamayacağına karar vermişti. AYİM'in gerekçeli kararında özetle şöyle denilmişti: ?Piyade Er Sinan Yersel mevziye yıldırım düşmesi sonucu vefat etmiştir. Ölüme neden olan olayın doğrudan terör suçluları tarafından ika edilen bir olay olmadığı açıktır. Bu nedenle TMY kapsamında aylık bağlanması mümkün bulunmamaktadır. TMY'da yer alan yardımlardan yararlanabilmenin asıl ve önemli şartının 'terör eylemine muhatap' olmak olduğu anlaşılmaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber