Bir mutemedin muayene katılım payı ile imtihanı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ekim 2009 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Ocak?10 Temmuz 10 Lira, 6 Lira, 4 Lira, 3 Lira Keseceksiniz dönemi

Bilindiği üzere 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe giren muayene katılım ücretleri özel hastaneler için 10, üniversite hastaneleri için 6, araştırma hastaneleri için 4, devlet hastaneleri için 3 lira acillerden ücret alınmamak üzere belirlenmişti.

Bu tarihler arasında hastanelerden 2008 yılına ait faturalar gelmekte aynı zamanda 2009 yılına ait faturalar gelmektedir. Burada dikkat edilecek iki önemli husus bu fatura 2008 yılına mı ait 2009 ise acil faturası mı değil mi?

10 Temmuz?4 Eylül 2 Lira Keseceksiniz Dönemi

Bu tarihler arası acil hariç tüm hastanelerden 2 lira kesilmeye başlanmıştı. Burada dikkat edilmesi gereken üç madde fatura 2008 mi 2009 mu 2009 ise 1 Ocak?10 Temmuz mu eğer bu tarihler arası ise acil faturası mı özel hastane mi, üniversite hastanesi mi araştırma hastanesi mi, devlet hastanesi mi?

4 Eylül?1 Ekim Dönemi Tekrar 10 Lira, 6 Lira, 4 Lira, 3 Lira Keseceksiniz dönemi

Bu 26 günde yine fatura tarihlerine bakılıp acil mi değil mi hangi tarihlerde kesilmiş fatura 2 liradan mı kesilecek yoksa 10, 6, 4, 3 Lira mı kesilecek?

Ve 1 Ekim ve sonrası

Son şeklini alan muayene katılım ücretleri özel hastane 15, Devlet Hastaneleri 8, Sağlık Ocakları 2 lira olarak ücretlendirildi.

Üzerinde durulması gereken hususlardan biri reçete yazdırıp ilaç alanlarda indirim yapılması maddesidir. Bu maddeye göre hastane evrakları bir kez taranacak eczane evrakları da bir kez taranacaktır. Özel hastanelerden 12 lira, Devlet hastanelerinden 5 lira kesilip sonra tekrar eczane reçetelerinden katılım kesilecektir. Özel hastane ve Devlet hastanesi ise 3 lira daha sağlık ocağı ise 2 lira kesilecektir.

Bir diğer husus ücretsiz izne ayrılan memurlar KBS(kamu personeli bilgi sistemi)'de görünmemektedir. Ayrıca hastanelerden fatura gelinceye dek memurun tayini çıkabilmekte sistemden çıkmaktadır.

En önemli husus ise asgari ücretin %25'inden fazla kesinti yapılamaması durumudur. 130 lirayı aşan durumlar olmaktadır. Zaten 16,74 Lira olan hastane ücretin 15 Lirasını memurdan kesinti suretiyle almak yanlıştır. Gereksiz kırtasiyeciliğe yol açmaktadır.

Alt yapısı hazır olmadan internet olanaklarını tamamen düzeltmeden gerekli personeli sağlamadan yapılan bu uygulama yanlıştır.

En doğrusu daha önce de belirttiğimiz gibi eczane kesintileri gibi kurumların bu kesintileri say2000'den yapması, ilgili şahısların ataması olsa bile borçlarını ödemeleridir.

Personeli az olan kurumlarda bunu takip etmek kolaydır. Bazı mutemetler binlerce çalışanın faturasına bakmaktadır. Bunlar eşlerine çocuklarına anne babalarına bakmakla yükümlü olabiliyorlar böylece fatura sayısı daha da katlanmaktadır.

Böyle uygulanması zor, her fatura için ayrı özen gösterilmesi gereken bir ortamda çalışılması da güçtür.

Yapmış olduğumuz ankette %76'lık bir çoğunluk ?sosyal devlet? bitmiştir demiştir.

Memurların da mutemetlerinde rahatsız olduğu bu duruma makul bir çözüm getirilmelidir.

Forum editörü aziyade

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber