Ek ücret ödemeleri emekli keseneğine tabi tutulmaz ise memur emekli olmaz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
EK ÜCRET ÖDEMELERİ
EMEKLİ KESENEĞİNE TABİ TUTULMAZSA
MEMUR EMEKLİ OLAMAZ.

Kamu Kurumları ücret dengesizliğini kendi personeli lehine çevirmek ve bu çerçevede idare yapısının genişletilmesi ve geliştirilmesi amacıyla en yüksek devlet memuru aylığının ( ek gösterge dahil ) % 200'ünü veya % 150 sini geçmemek üzere ek ücret adı altında ödeme yaptırmaya, Kurum Bakanının yetkili olduğu şeklinde kanunlar zaman zaman yürürlüğe konulmuştur.

Ancak, daha sonra Hükümet tarafından çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararlarıyla, hemen hemen bütün kamu kurumlarında çalışan personele Ek Ücret ödemesi yapılmaya başlanılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümlerinin, yapılacak ek ücret ödemelerinde de uygulanacağı belirtilmiştir.

Bu ödemelerden Damga Vergisi hariç başka hiç bir kesinti yapılmamaktadır. Ne düzenleme yapılan kendi kanunlarında ne Bakanlar Kurulu Kararlarında ve nede Emekli Sandığı Kanununda Emekli Kesintisi yapılmayacağına veya yapılacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.

Ancak, 5510 sayılı SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN 79 uncu maddelerine göre; Her Türlü Ödemelerin Prim Keseneğine Tabi Olacağı çok açık bir şekilde hükme bağlanmıştır.

Burada esas olan konu, yapılan bu ödemelerin Emekli Kesintisine tabi tutulmamasıdır. 5510 sayılı Kanunun belirtilen amir hükümleri çerçevesinde, çok önemli olan bu eksikliğin giderilmesi için HÜKÜMETİN ilk çıkaracağı Kanuna bu yönde bir hüküm eklemesi en doğru iş olacaktır.

Yapılan bu ödemeler Emekli Keseneğine tabi tutulmadığı sürece, çalışırken alınan ücret ile emekli olunca alınan ücret arasında çok büyük fark oluşmaktadır. Bu durum da biz çalışanları sürekli MAĞDUR etmekte ve ileriye yönelik bizleri emekli olmaktan uzaklaştırmaktadır. Günün ekonomik koşulları karşısında da emekli olmayı düşünemiyoruz tabiî ki.

Bunun için iki şekilde Düzenleme yapılabilir.
1) ? Madde:.. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasına ( i ) bendi eklenmiştir. ?( i ) Ek Ücret Ödemelerinden; ? şeklinde bir bent eklemek suretiyle yapılabilir.
2) Ek ücret ödemesine ilişkin çıkarılacak kanun, kararname ve B.K.Kararına ilişkin bir maddeye ? Ek Ücret ödemelerinden Emekli Keseneği ve Damga Vergisi hariç hiçbir kesinti yapılmaz. ? şeklinde bir cümle ilave edilebilir.

Yukarıda belirtilen bu tür ödemeler, Emekli Keseneğine tabi Tutulması halinde, şu anda yürürlükte bulunan Emekli Sandığı Kanunu hükümleri çerçevesinde, Çalışanlardan Emeklilik hakkını Kazanılmış her kademedeki Memurun çok büyük bir bölümü, Emekli Olacaktır.

Memur kadrolarının gençleştirilmesi, memur sayısının azaltılması ve emekli olmayı teşvik amacıyla, yapılacak küçük bir Yasal düzenleme ile emeklilikte mağduriyetimiz önlenmiş olacaktır.

Bu çalışmaya her kesimdeki çalışanlar ile memur sendika temsilcileri, sendika federasyon ve konfederasyonlarının katkı yapmasını ve çaba göstermesini arzu etmekteyiz. Çünkü geriye dönüp baktığımızda memur sendikalarının memurlar için hiç bir hakkını alamadığını da görmekteyiz hiç değilse bu talebimizin gündeme getirilmesi bizleri mutlu edecektir.

Saygılarımla, 12.10.2009

Haber Gönder yoluyla yazan B. Topbaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber