TTB'den genel sağlık sigortasına tepki

Haber Giriş : 20 Ocak 2005 02:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, hazırlanan yeni bir taslakla son biçimi verilen Genel Sağlık Sigortası'nın 'gayr-i insani' bir sistem olduğunu söyledi.

IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmasıyla 1980'lerden beri Türkiye gündeminde olan Genel Sağlık Sigortası'nın sağlık alanında yaşanan tahribatın giderilmesine dönük özellikler taşımadığının savunan TTB 2. Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, bu düzenleme ile devletin sağlık hakkını güvence altına alma sorumluluğundan tamamen çekildiğini belirtti. Bakkalcı, Türk Tabipleri Birliği'nin yayın organı olan Tıp Dünyası'na yaptığı açıklamada, yeni bir taslakla son biçimi verilen Genel Sağlık Sigortası'nın 'gayr-i insani' bir sistem olduğunu belirtti.

Bakkalcı, Genel Sağlık Sigortası'nın IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmasıyla 1980'lerden bu yana bir biçimde Türkiye gündeminde olduğuna dikkat çekerek, sağlık alanında yaşanan tahribatın giderilmesine dönük özellikler taşımadığının altını çizdi. Bu düzenleme ile ülkede zaten varolan eşitsizliklerin yasal güvence altına alındığını kaydeden Bakkalcı, devletin sağlık hakkını güvence altına alma sorumluluğundan da tamamen çekildiğini vurguladı. Bakkalcı, şunları kaydetti:

"Genel Sağlık Sigortası, Türkiye gündemine ilk kez gelmiyor. 1967'den itibaren dönem dönem Genel Sağlık Sigortası ile ilgili çeşitli taslaklar çıktı. Ama asıl önemli olan özellikle 1980'den sonra dünyadaki ve Türkiye'deki eğilimlerdir. 1980 askeri darbesinden sonra hazırlanan anayasada ilk kez anayasal düzeyde ele alınması ve 1987'de Dünya Bankası raporlarında bizim gibi ülkeler için sağlık alanında finans sorununun çözümü için Genel Sağlık Sigortası'nın uygun olacağı yazılı ve sözlü olarak bütün dünyaya empoze edilmeye çalışılması çok rastlantı değil. Aşağı yukarı o gün bugündür Genel Sağlık Sigortası kavramı içinde yaklaşımlar büyük bir benzerlik göstermektedir. Özel olarak ülkemize baktığımızda, bilhassa 1987'den sonra çeşitli hükümetler zamanında çok fazla sayıda Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin zaman zaman bunun adı değişti, çeşitli taslaklar karşımıza çıktı. Bu taslakları yan yana koyduğunuzda, benzerliğin ortaya çıktığını göreceksiniz. Buraya kadar tek bir sonuç var; mevcut AK Parti hükümetinin bir kez daha gündeme getirdiği tasarı taslakları bütünüyle geçmiş dönemde, geçmiş hükümetlerin de gündeme getirdiği ve dünyanın başka ülkelerinde de gündeme getirilmeye çalışılan yaklaşımdır. Zaten mevcut hükümet 2003'te yine benzer özelliklere sahip başka bir taslağı kamuoyunun gündemine sunmuştu. Bunlar arasında kritik farklılık yok."

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber