MEB ve Vodafone'dan İlk Adım Projesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2009 16:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, hayata geçirilen ''İlk Adım Projesi'' kapsamında 18 ilde 180 anasınıfının donatımının sağlanacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, hayata geçirilen ''İlk Adım Projesi'' kapsamında 18 ilde 180 anasınıfının donatımının sağlanacağını, bu sınıfların tamamında Okul Öncesi Veli Çocuk Eğitimi (OVÇEP) projesine ağırlık verileceğini söyledi.

Türkiye'nin her köşesinde okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve eğitim kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle Türkiye Vodafone Vakfı ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından hayata geçirilen ''İlk Adım Projesi'' için Conrad Otel'de gerçekleştirilen tanıtım töreninde konuşan Çubukçu, projenin çocukların aydınlık geleceğine bir kapı daha araladığını ifade etti.

AÇEV ve Türkiye Vodafone Vakfı'na, çalışmalarına verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Çubukçu, ''7 Çok Geç Kampanyası'' ile de özdeşleşen AÇEV'in, kurulduğu günden bugüne kadar okul öncesi eğitim alanında yaptığı çalışmalarla büyük bir deneyim kazandığını, Bakanlığın en önemli paydaşlarından biri olduğunu ve olmaya devam edeceğini kaydetti.

Çubukçu, AÇEV ile işbirliği içinde 1999-2000 eğitim öğretim yılından itibaren OVÇEP'i, Diyarbakır, Batman ve Mardin'de 2500 öğrenciye eğitim götüren Yazokulları projesini, kaynakları kısıtlı ailelerin güçlendirilmesi projesini, 5-6 yaş çocuk anne eğitim programını yürüttüklerini anlattı.

AÇEV projeleriyle 41 bin çocuğun okul öncesi eğitime katılmasının sağlandığını ve aynı zamanda 21 ilde 45 bin çocuğa ücretsiz kahvaltının verildiği Beslenme Kampanyası'nın yürütüldüğünü anlatan Bakan Çubukçu, ''Tüm bu çalışmalar okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmanın yanında, kaliteli bir okul öncesi eğitim amacımıza da çok değerli katkılar sağlamıştır'' dedi.

Bugün başlattıkları ve 18 ilde bir yıl sürecek ''İlk Adım Projesi'' ile öncelikle kaliteli bir okul öncesi eğitimle, ihtiyaç duyulan bölgelerde çocuklara ve annelere ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Çubukçu, ''Proje kapsamında 18 ilimizde 180 anasınıfımızın donatımı ve bu sınıfların tamamında Okul Öncesi Veli Çocuk Eğitim Projesine ağırlık verilecektir'' diye konuştu.

Bugün insan hayatının ve eğitim kademelerinin en önemli evresinin okul öncesi dönem olduğunun bilimsel bir gerçek olarak bilindiğini hatırlatan Nimet Çubukçu, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin büyük kısmının okul öncesi dönemde tamamlandığını, dolayısıyla okul öncesi eğitime öncelik vermenin çocuklara ve ülkenin geleceğine yapılan en büyük yatırım olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, bu nedenle son 6 yılda anaokullarının sayısını 417'den 1239'a, öğretmen sayısının ise 11 binden 32 bin 232'ye yükselttiklerini kaydetti.

Eylül ayındaki atamaların büyük bölümünü okul öncesi eğitimde yaptıklarını anlatan Çubukçu, Eylül ayında 15 bin 536 kadrolu/sözleşmeli öğretmen alımı gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Cumhuriyet tarihinde okul öncesi eğitim alanında bir defada bu kadar büyük çapta bir atama yapılmadığını söyleyen Çubukçu, bunun konuya verdikleri önemi gösterdiğine işaret etti.

OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 33

Birçok Avrupa ülkesinde okul öncesi eğitimde okullaşma oranının yüzde 100'e ulaştığını vurgulayan Bakan Çubukçu, şöyle konuştu:

''Ülkemizde 2008-2009 eğitim-öğretim yılı sonu itibariyle okul öncesi eğitimde okullaşma oranımız yüzde 33 olarak gerçekleşmiş. Bu eğitim öğretim yılı sonunda okul öncesi eğitimde hedefimiz, pilot projenin uygulanacağı 33 ilimizde okullaşma oranını yüzde 100'e, ülke genelinde ise yüzde 40'a çıkarmak. 2013-2014 eğitim öğretim yılının sonunda ise Türkiye, okul öncesi eğitimde okullaşma oranını yüzde 100'e çıkartarak, hedeflerini gerçekleştirmiş bir ülke olarak Avrupa ülkeleri arasındaki yerini alacaktır.

Devlet kaynaklarının yanında, sivil toplum kuruluşlarının da önemli bir destek sağladığını ifade eden Çubukçu, Türkiye Vodafone Vakfı'nı ''Güneydoğu Anadolu Yaz Okulları'' ve ''Aile Eğitim'' projelerine verdikleri destek sebebiyle kutladı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da şirket olarak önceliklerini, bilgi toplumu oluşturmak hedefiyle bilgi ve eğitim alanlarına verdiklerini ifade ederek, bilgiye ulaşmak noktasında 3G uygulamasını başlattıklarını, 3G teknolojisinin 2010 yılı sonunda AB'de yüzde 100 kapsama alanına ulaşacağını kaydetti. Timuray, Türkiye'de gelecek nesillerin diğer ülkelerdeki çocuklardan geri kalmamasını hedeflediklerini dile getirdi.

AÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Özyeğin de projenin başarılı olmasını temenni ederek, bir sivil toplumcu olarak 20 yıldır hep sektörler arası çalışmayı hayal ettiğini ve bunun gerçekleştiğini anlattı. Özyeğin, devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesi halinde yapılamayacak bir şeyin olmadığını dile getirdi.

Vodafone Vakfı Başkanı Rengin Onay da zorunlu okul öncesi eğitimi uygulamasına geçilen pilot iller dışındaki 18 ilde 180 anasınıfının donanımını yapacaklarını, 20 ilde 36 bini aşkın anne ve çocuğuna ulaşacaklarını söyledi. Vodafone Vakfı'nın Türkiye'deki projeleri ve yatırımlarının toplamının 8 milyon TL'ye ulaştığını kaydeden Onay, depremden bilgisayar eğitimine, 6 farklı projeye yönelik hibe programı yürüttüklerini, tüm projelerle toplamda 2 buçuk milyona yakın insana ulaştıklarını vurguladı.

AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel de okul öncesi eğitim almayan çocukların okula başladıklarında akranlarından geride olduklarının belirlendiğini, bu çocukların diğer etmenlerle birleştiğinde yüzde 90-100 gelişim riskine maruz kaldıklarını ve 3 kat daha fazla hastalık riski taşıdıklarını söyledi.

Projeyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın zorunlu okul öncesi eğitimi başlattığı iller dışındaki erişimi düşük olduğu illere ulaşacaklarını anlatan Göksel, amaçlarının 10 binlerce çocuğa okul öncesi kaliteli eğitim vermek olduğunu bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürü Remzi İnanlı da bugüne kadar hiçbir Cumhurbaşkanı, Başbakan veya Bakanın okul öncesi eğitimin önemine vurgu yaptıklarını duymadığını, ancak bugün okul öncesi eğitimin hükümet programına alınıp hedef haline getirildiğini anımsattı.

Konuşmaların ardından İstanbul'da açılan 10 anasınıfından birinin bulunduğu Esenler Tuna Karabayır İlköğretim Okulu'na 3G teknolojisiyle bağlanıldı.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve bu sınıftaki öğrencilerin birbirini selamladığı ve bir süre sohbet ettiği bağlantı sırasında proje kapsamında donatılan sınıfa plaket asıldı.

Proje Ağrı, Şanlıurfa, Van, Mardin, İstanbul, Erzurum, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Adana, Batman, Ordu, Konya, Sivas, Bursa, Ankara, İzmir, Tokat ve Afyon'u kapsıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber