Mortgage'den öncelikle üst gelir grubu yararlanabilecek

Haber Giriş : 21 Ocak 2005 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Faizler düştükçe Mortgage'a ilgi artacak

GYODER Başkanı Tuncel, mortgage sisteminden öncelikle üst gelir grubundakilerin yararlanacağını belirterek, faizlerin düşmesiyle genele yayılacağını söyledi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Garanti Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Kürşat Tuncel, ipoteğe dayalı uzun vadelikonut kredisi olan mortgage sistemiyle ilgili kanunun çıkmasıyla herkesin konut derdinin biteceği yönünde yanlış bir algılama olduğunu belirterek, faizler düştükçe uygulamanın yayılacağını söyledi. Tuncel, konuyla ilgili yasa tasarısının Meclis'ten geçmesiyle sistemin hemen etkinlik kazanmasının beklenemeyeceğini söyledi. Sistem açısından şu andaki faiz seviyelerinin hala yüksek olduğuna dikkat çeken Tuncel, enflasyonun önümüzdeki yıllar için hedeflenen yüzde 4-5 civarına gerilemesinin sistemin etkinleştirilmesine fayda sağlayacağını kaydetti.

?REEL FAİZLERİN DÜŞMESİ GEREKİR'

Kürşat Tuncel, sistemin genele yayılması için reel faiz seviyelerinin düşmesi gerektiğini söyledi. Sistem için değişken faizin bankacılar tarafından istendiğine dikkat çeken Tuncel, değişken faizin vadelerin uzatılmasını sağladığını belirtti.

Tuncel, sabit faizin zorunlu kılınması durumunda, bankalar açısından bugünden belirlenen faizin çok uzun vade için öngörülmesi nedeniyle çok büyük risk oluşturacağını, değişken faizin ise kredi faizini konjonktüre uygun ayarlamasına olanak tanıdığı için vadelerin uzatılmasında etkili bir yöntem olduğunu vurguladı.

?PİYASANIN SERBEST ÇALIŞMASINI SAĞLAMALI'

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Hakan Kodal da, sistem mevzuatıyla ilgili gerçekleştirilen yenilikler ve vergi avantajlarının bir takım pürüzleri ortadan kaldırdığını söyledi. Kodal, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e sunulan tasarının Meclis'te mevcut haliyle kabul edilebilirliğinin çok önemli olduğunu, mümkün olduğu kadar piyasayı serbest çalıştıracak şekliyle Meclis'ten geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Hakan Kodal, sistemin ancak değişken faizle sağlıklı çalışabileceğini, sabit faizde düşen enflasyonun yansıtılamayacağını savunarak, şu andaki faiz ortamında mortgage sisteminin çalışmasıyla gelecek ilk fonların orta ve üst kesime yöneleceğini ifade etti.

HSBC KONUT KREDİSİNDE BÜYÜYECEK

Öte yandan, HSBC Bank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Demet Cimilli, bugüne kadar verdikleri konut kredilerinin toplamının 400 milyon dolar olduğunu belirterek, ?Hedefimiz, bunu 2005 yılı sonuna kadar 600 milyon dolara çıkarmak? dedi.

Cimilli, konut kredisinde vadeyi 10 yıla uzattıklarını anımsatarak, bu yıl ise Türkiye'de ilk kez YTL konut kredisinde 12 yıl vade uyguladıklarını belirtti. Ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin sonucunda kredilerde vadeyi uzattıklarını vurgulayan Cimilli, faizlerin düşmesiyle birlikte tüketici kredilerine talebin arttığını belirtti.

TNN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber