Çevik kuvvet protestosunda Vali korkup arka kapıdan kaçmış!!!

Haber Giriş : 21 Ocak 2005 07:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski İstanbul Valisi Çakır'ın, çevik kuvvet polislerinin protestosunu kanlı Bab-ı Ali baskınına benzetip arka kapıdan kaçtığı iddia edildi.

Gazeteci Önder Şuşoğlu'nun traji komik polis olaylarını anlattığı "Çekme Ulan Şerefsiz" isimli kitabının, "tarihin tekerrürü" başlıklı bölümünde eski İstanbul Valisi Erol Çakır'la ilgili bir anı yer aldı. 12 Aralık 2000'de Gaziosmanpaşa'da çevik kuvvet otobüsüne düzenlenen saldırıda Mehmet Ali Acun ve Tahir Toka adlı polislerin ölmesi, 13 polisin yaralanması çevik kuvveti ayaklandırmıştı. Ellerinde silahlarıyla Bayrampaşa'dan Emniyet Müdürlüğü'ne kadar yürüyen 4 bin çevik kuvvet polisi, İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz'a, silahlarını havaya kaldırarak tepki göstermiş ve dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır'ı istifaya çağırmıştı. 6 saat süren eylemde polisler daha sonra da 2 bin kişilik 2 grup halinde İstanbul Valiliği'ne yürümüştü. Olaylara bir gazeteci olarak tanık olan Şuşoğlu kitabında o gün valilikte yaşananları şöyle yazdı:

KİTAPTAKİ ANILAR
"Valilik binasına gelen polisleri gören Erol Çakır, 23 Ocak 1913'te İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Bab-ı Ali'yi basarak Harbiye Nazırı Nazım Paşa'yı öldürdükleri günü resmeden tabloya baktı. Daha sonra yanında bulunan Emniyetten Sorumlu Vali Yardımcısı'na dönen Çakır, 'Ben kaçıyorum, tarih tekerrür ediyor' dedi. Ardından da valiliğin arka kapısından sivil bir araçla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne geçti. Dışarıda olaylar sürerken gözler İstanbul Valisi Erol Çakır'ı aradı ama o bir türlü bulunamadı." Çakır'ı paniğe sevk eden, İttihat ve Terakki'nin hükümet darbesi Bab-ı Ali baskınında, erlerin Harbiye Nazırını karşılarında görünce afalladığını fark eden Yakup Cemil "Bu herife laf anlatılır mı?" diyerek, Nazım Paşa'ya iki ele ateş etmiş. Paşa aldığı yara ile hayatını kaybetmişti

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber