İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Maliye, memurların istediği 'Sosyal denge sözleşmesi'ne vize vermedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ocak 2005 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, il özel idareleri ve bazı belediyelerle sendikalar arasında imzalanan, memurların mali ve sosyal haklarına ilişkin ``sosyal denge sözleşmelerine`` onay vermedi.

İl özel idareleri ve belediyelerde çalışan memurların mali ve sosyal haklarında çeşitli düzenlemeler yapan ``sosyal denge sözleşmelerine`` ilişkin olarak Maliye ve Çalışma Bakanlıkları`yla Devlet Personel Başkanlığı`nın yürüttüğü çalışma tamamlandı. Üç kurumun ortak görüşü Maliye Bakanı Hasan Basri Aktan imzalı bir yazıyla il valiliklerine bildirildi.

Söz konusu yazıda, il özel idareleri ve belediyelerde çalışan memurların Devlet Memurları Yasası`yla Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası`na tabi oldukları ve söz konusu memurlarla ilgili olarak, anılan Yasalarda öngörülen düzenlemelerin dışına çıkılamayacağı anımsatıldı. Yazıda, ``sosyal denge sözleşmesi`` veya başka adlar altında toplu iş sözleşmeleri akdetmek suretiyle ya da mevzuatta öngörülmeyen diğer yollarla herhangi bir hak veya menfaat sağlanmasının mümkün olmadığı kaydedildi. Valilerden, mevzuatta yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece il özel idareleri ve belediyelerin, memurlar için Anayasa`da ve yasalarla öngörülen hak ve statülerin dışına çıkılmasına yol açacak bir uygulamaya gitmelerinin önlenmesi istendi.

MEMURLAR ILO`YA GÖTÜREBİLİRİZ
Memur-Sen`e bağlı Belediye ve Mahalli İdare Çalışanları Birliği (Bem-Bir Sen) Başkanı Mürsel Turbay, yaptığı açıklamada, memurları daha güzel ve verimli çalıştırabilmek amacıyla belediyelerde ``sosyal denge sözleşmelerinin`` gündeme geldiğini anlattı.

Turbay, Türkiye`nin imzaladığı uluslar arası sözleşmeler ve Anayasa`nın 90`ıncı maddesine göre çalışanların çalıştıkları kurumlarla ``ücret anlaşması`` yapabileceklerini savundu. Turabay, Türkiye genelinde yaklaşık 150-200 belediyede ``sosyal denge sözleşmesi`` imzalandığını kaydetti.

HUKUKA AYKIRI DEĞİL
Belediye başkanlarının belediye meclislerinden aldıkları yetkiye dayanarak memurlarla ``sosyal denge sözleşmesi`` yaptıklarını anlatan Turbay, bu sözleşmelerin hukuka aykırı olmadığını söyledi. Turbay, geçmiş yıllarda da bunu benzer sözleşmeler yaptıklarını, ancak dönemin hükümeti tarafından kabul edilmediğini, bunun üzerine ILO`ya başvurduklarını ve ILO`nun hükümeti bu konuda uyardığını anımsattı. Bu dönemde de yaşadıkları sorunların aşılması noktasında ILO`ya başvuru yapabileceklerini söyleyen Turbay, ``Zorlanırsak, bıçak kemiğe dayanırsa, mum tahtayı yakmaya başlarsa tabiki olur`` dedi.

Turbay, belediyede çalışan memurların çeşitli dönemlerde maaş alamadıklarını da anımsatarak, ``Memurlara üç beş kuruş fazla verildiği zaman hemen herkes harekete geçiyor. Ancak memurlar haklarını alamadıkları zaman kimse ilgilenmiyor`` diye yakındı.

SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİ NEYİ DÜZENLİYOR?
Sendikalarla belediyeler ve il özel idareleri arasında imzalanan sosyal denge sözleşmesiyle bu işyerlerinde çalışan memurlara maaşla birlikte her kuruma göre farklı tutarlarda belirlenen bir ``sosyal denge yardımı`` yapılması öngörülüyor. Sözleşmeyle ayrıca bayram tatilleri ve hafta sonu tatillerinde, yıllık izinde ödenecek yardım tutarları da belirleniyor. Sözleşmeyle ayrıca çocuk, ölüm, evlenme, yiyecek, yakacak ve doğal afet yardımları verilmesi de öngörülüyor. Ancak bu yardım tutarları her belediyeye göre farklılık gösteriyor.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber