Sağlık-Sen'den domuz gribi raporu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2009 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'ye getirdiği domuz gribi aşıları üzerindeki tartışmalar sürerken, Sağlık-Sen Bilimsel Danışma Kurulu, domuz gribi aşısının güvenilirliği konusundaki bilimsel tartışmaların dikkatli yürütülmesi uyarısında bulundu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Sağlık-Sen bünyesinde oluşturulan Bilimsel Danışma Kurulu, domuz gribi salgını ve korunma yolları ile ilgili açıkladığı raporda, virüse karşı korunmanın en etkin iki yolunun aşı ve hijyen olduğunu vurgulandı. Domuz gribi aşısının yan etkileri konusundaki şüphelerin bilimsel düzeyde tartışıldığına dikkat çekilen raporda, basına yansıyan bu tartışmaların toplumda panik ve korku ile birlikte güvensizlik oluşturduğu kaydedildi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Bilimsel Komite'nin şüpheleri giderecek açıklamalarda bulunması gerektiğine işaret edilen raporda, "siyaset ve bilim çevreleri yaptıkları değerlendirmelerde ve eleştirilerde toplumun aşılamaya olan inancını sarsmamaya dikkat etmelidir." denildi.

H1N1 domuz gribi virüsünün mevsimsel gripten daha bulaşıcı olduğunun bilindiğine işaret eden Sağlık-Sen raporunda, aşılanması gereken risk grupları içinde hastalarla yakından ilgilenmek zorunda kalacak olan sağlık çalışanlarının da yer aldığını hatırlatılarak, sağlık sisteminin çökmemesi için sağlık çalışanlarının aşılanmasının bir zorunluluk olduğu ifade edildi.

Domuz gribi virüsünün mutasyona uğraması ihtimali nedeniyle aşının etkisiz kalacağı, Amerika'da kullanılmasına izin verilmeyen "skualen" maddesine ilişkin ciddi yan etki şüphesi, aşının salgın sezonundan önce yetiştirilmesi kaygısıyla yeterince denenmemiş olması gibi iddiaların da ciddiye alınması gerektiğine işaret edildi. Sağlık-Sen raporunda, Sağlık Bakanlığına bağlı bilimsel komitenin bu konular hakkında da kamuoyuna yeterli düzeyde açıklama yapması ve kafalarda soru işareti bırakmaması gerektiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber